НОВИНИ


Речта на Плевнелиев на бюрото на Барозу

11 4890 27.01.2012
Речта на Плевнелиев на бюрото на Барозу
Росен Плевнелиев

Европейската комисия не смята да променя правилата на мониторинговия механизъм към България. Докладите ще останат и за в бъдеще. Това заяви в Брюксел шефът на ЕК Жозе Барозу след среща с новия български президент Росен Плевнелиев.


 

Европейският лидер отмени пътуването си до Давос за световния икономически форум, за да може да се срещне с Плевнелиев, похвали се по-късно президентът. Влизайки в кабинета му, той видял, че Барозу държи на бюрото си преведена речта му, произнесена при встъпването в длъжност, в която Плевнелиев изброява 10-те си приоритета.

 

“Няма как да отменим докладите, правилата на играта са добре известни, показателите за напредъка са определени преди 5 г. и няма да ги сменяме", каза Барозу след журналистически въпрос дали има смисъл от наблюдението.

 

Барозу обаче подчерта, че мониторинговите доклади по никакъв начин не бива да са обвързани с приема на България в Шенген.

 

Той призна за първи път, че е имало натиск още в началото приемът в Шенген да се обвърже с докладите, но Еврокомисията устояла на него.

 

“Вярваме, че България трябва да бъде оценявана обективно и справедливо за Шенген”, каза Барозу. Смисълът от мониторинговите доклади пък ще бъде оценен през лятото.

 

“Българското правителство е поело ангажимент да работи за изпълняване на критериите и има приет график за това. Така че отпадането на мониторинговите доклади не е тема на този етап. За нас най-важното е да си свършим работата", каза Плевнелиев.

 

На петия ден от встъпването си в длъжност държавният глава направи маратон от срещи с лидерите на всички важни институции в Европа.


Welcome Mister President! (Добре дошъл, господин президент!), бе най-честата реплика, произнасяна в Брюксел вчера.

Държавният ни глава разговаря с шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, с председателя на Европарламента Мартин Шулц, с шефа на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, с българския еврокомисар Кристалина Георгиева и с шефа на НАТО Андерс Фог Расмусен.

 

“Ще бъда активен президент и смятам да участвам в европейските съвети, когато това е възможно и необходимо", подчерта нееднократно Плевнелиев. Той настоява България да участва във вземането на решения на всички процеси, с което се съгласи и Барозу:

 

“България трябва да играе централна роля в процеса на вземане на решения в ЕС", каза шефът на Еврокомисията. Така той коментира опасенията за Европа на две скорости.

 

Барозу твърдо разчита на подкрепата на България на срещата на върха, която започва в понеделник и на която лидерите от страните от ЕС трябва да се договорят за новия фискален пакт. “Знам, че настроението в България е изключително проевропейско. Именно от такъв ентусиазъм имаме нужда и се надявам той да се прелее от българите и в останалите страни", каза Барозу. На форума ще се говори и за икономическото развитие на континента.

 

“Имаме нужда не само от спестяване, а и от инвестиции, от надежда. Трябва да намерим начин за повече растеж и за намаляване на разликите между бедните и богатите райони в ЕС", каза шефът на ЕК.

 

Той подчерта, че структурните фондове трябва да се усвояват бързо, а неусвоените пари да се пренасочват към конкретни проекти, създаващи работни места най-вече сред младите. Плевнелиев е говорил с Барозу за идеята на Борисов страните с добра финансова дисциплина като България да бъдат стимулирани за изпълнението на критериите. Премиерът Бойко Борисов настоява да се намали съфинансирането по еврофондовете, също както това бе направено за страните с големи дългове. Барозу признал, че по тази тема няма решение все още.

 

След разговора си с Барозу президентът ни обядва с еврокомисар Кристалина Георгиева, след което се видя на 4 очи и с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпуй.

 

“Поисках въпросът за членството ви в Шенген да бъде включен в дневния ред на срещата през март, ако дотогава няма напредък. Знаете моето мнение, че България и Румъния са напълно готови технически и трябва да станат членки", каза и Ромпуй. Той възнамерява да отиде в Хага до две седмици, за да говори по този въпрос с холандското правителство. Ромпуй е обсъдил с госта си предстоящото подписване на фискалния пакт.

 

“Това е отворен договор, към който могат да се присъединят всички желаещи, но те трябва да изпълняват и правилата му след това", каза Ромпуй. Плевнелиев е изложил желанието на България да има статут на наблюдател в еврозоната, като това ще се обсъжда до последно. 

 

Пълна подкрепа за членството ни в Шенген получи Плевнелиев и при разговорите си с новия председател на Европарламента Мартин Шулц
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама