СВЯТ


2 години затвор за румънския екс премиер Нъстаси

9 5974 30.01.2012
2 години затвор за румънския екс премиер Нъстаси
Адриан Нъстасе

Бившият социалистически премиер Адриан Нъстасе бе осъден от Върховния касационен съд на Румъния на две години затвор по делото "Трофеят на качеството", в което той е обвинен в корупция, съобщи агенция Аджерпрес в понеделник. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.


 
Магистратите от Върховния касационен съд решиха също да бъдат отнети някои права на Нъстасе за период от три години и постановиха конфискация на близо 40 000 леи (9238 евро).

Бившият премиер беше изпратен на съд миналата година, заедно с директорката на Държавния инспекторат по строителството Ирина Жиану и други четирима души. Нъстасе е обвинен, че е финансирал предизборната кампания с пари, получени от фирми, които участвали в конкурса "Трофеят на качеството в строителството", организиран от Държавния инспекторат по строителството. Парите били дадени под формата на такса за участие в конкурса.

Средствата отишли в сметката на фирма, близка до фамилията Нъстасе, която била партньор на Държавния инспекторат по строителството в организирането на този конкурс. Както Нъстасе, така и адвокатите му заявиха, че процесът е политически.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама