НОВИНИ


СДС-София твърдо зад проучванията за шистов газ

55 5049 05.02.2012
СДС-София твърдо зад проучванията за шистов газ

Газпром сега изпълнява ролята на съветската армия, смятат сините.



СДС да заеме категорична позиция за отмяна на забраната за проучване за наличие на шистов газ, настояха.

на пресконференция на СДС-София Иван Сотиров, Лъчезар Тошев, Владимир Кисьов, Борислав Бориславов и Радослав Абрашев. Те искат СДС да настоява за анализ за въздействието върху околната среда от метода „хидравличен фракинг", който се използва в България при проучване и добив на газ през последните 50 години.

 

Науката и изследванията не могат да бъдат забранявани, самата информираност за това, с какви енергийни запаси разполагаме, е аргумент за нашата енергийна независимост и национален суверенитет и за снижаване на цените, по които внасяме газ от други държави, казаха сините от София.

 

Няма нито едно солидно експертно становище срещу проучването за шистов газ. Напротив: становищата на всички водещи експерти в тази област, включително на Геофизическия институт към БАН и на Минно-геоложкия университет са в подкрепа на проучванията, допълват те. Основният интерес на Газпром не е свързан с българския пазар, който е незначителен за обема на тяхната реализация, а с реализацията на руските геополитически интереси, очевидно Газпром изпълнява ролята на  съветската армия, добавиха сините.

 

Водещ за България, за българското правителство и институции трябва да е националният интерес. Затова правителството, парламентът и президентът трябва да са водещи в този дебат, а не pr-агенциите на чуждите добивни компании, казаха още сините от София.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама