НОВИНИ


50 души вече са вън от водния ад; и армията се включи на помощ

81 7431 06.02.2012
50 души вече са вън от водния ад; и армията се включи на помощ
Цветан Цветанов

Цветанов пое спасителната операция. Началникът на отбраната генерал Симеонов разпореди формирования от българската армия да окажат помощ. Поддръжката на язовир Иваново се оказа занемарена в последните 10 години.



Лично министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите на селото от наводнения район. Това е наредил премиерът. Към мястото пътува и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Изпратени са разпореждания до областните управители на Смолян, Стара Загора, Кърджали за обявяване на бедствено положение във връзка с предстоящи валежи и снеговалежи, които биха могли да усложнят обстановката с водоемите и реките.

50 души са извадени от наводнените къщи, каза за Хоризонт кметът на Харманли Михаил Лисков. Те са в сравнително добро състояние и изплашени. Част от тях са потърсили Бърза помощ, каза той.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов разпореди формирования от българската армия да окажат помощ на бедстващото население. Пред "Хоризонт" той каза: След като получихме информацията, че жителите на село Бисер се нуждаят спешно от помощ, са задействани батальонът в Хасково и модулът в Стара Загора. В Стара Загора се формира допълнителна група за помощ. Летят хеликоптери от авиобазата в Крумово за оказване на помощ от въздуха. Метеорологичните условия са сравнително тежки - с ниска долна граница на облаците и намалена видимост. Нашите пилоти ще направят всичко възможно от въздуха.

Между хасковските села Стойково и Брягово се е повишило рязко нивото на водата, която е заляла пътното платно.

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов екипи на горските служби с високопроходима техника са се включили в операцията по спасяване на населението в бедстващото с. Бисер, община Харманли. Освен служителите на Изпълнителната агенция по горите и местния клон на „Напоителни системи” ЕАД, за участие в операцията са мобилизирани и областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти. Язовир „Иваново”, чиято стена е скъсана, е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама