НОВИНИ


Д. Ковачева: Целим по-голяма прозрачност във ВСС

21 4750 12.02.2012
Д. Ковачева: Целим по-голяма прозрачност във ВСС
Диана Ковачева

Графикът с мерки във връзка с препоръките в последния междинен мониторингов доклад на Европейската комисия трябва да е готов до 10 дни. Готвят се и промени в Закона за съдебната власт, за да станат процедурите по номиниране и назначаване на ВСС по-прозрачни. Това заяви правосъдният министър Диана Ковачева по БНР.



 „В момента изработваме графика с мерки, които до 10 дни трябва да бъде готов и представен за одобрение в Министерски съвет”, каза тя.

 

Ковачева припомни, че през юли страната ни очаква големия обзорен доклад за свършеното през последните 5 години. „Това е един добър повод  да започнем да говорим за бъдещето на механизма, т.е. както се случва в България сле 5 години мониторингов механизъм и какво - оттук-нататък. Отговорът би следвало да го дадем заедно с ЕК”, посочи тя.

 

Диана Ковачева каза още, че до средата на април  ще бъдат готови промените в Закона за съдебната власт, които касаят назначенията в съдебната власт и номинациите на членове във Висшия съдебен съвет. „Целта е процедурите да станат по-прозрачни, защото до този момент има правила, но те не са достатъчно широко скроени, не обхващат самото номиниране, дискусиите по което би трябвало да се изтегнат по-назад във времето, а не в деня на самата номинация”, обясни министърът на правосъдието.

 

Според нея  България ще търси помощта на чужди специалисти при изграждането на новите затвори, тъй като последният такъв в страната ни е построен през 60-те години на 20 век и „никой вече не помни как се прави това”. По думите й, България има нужда от голям затвор, който да подслони около 2000 лишени от свобода.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама