ЧЕРНО И БЯЛО


В Деня на влюбените започва битката БКП срещу БСП

28 10170 13.02.2012
В Деня на влюбените започва битката БКП срещу БСП

Последният съветник на Живков съди за измама пaртията на Сергей Станишев Само след седмица Софийски градски съд трябва да даде ход на едно от най-скандалните политически дела у нас след началото на прехода.


По ирония на съдбата в Деня на влюбените – 14 февруари, пред Темида един срещу друг трябва да застанат Съюзът на комунистите в България и БСП, за да решат спора - кой е истинският правоприемник на БКП и кой се легитимира в обществото с фалшива политическа самоличност. Това ще бъде поредният удар за партията на Сергей Станишев, който вече води груба лидерска битка с Георги Първанов и обръчите му. Юристи са категорични, че предстоящият съдебен дуел е прецедент не само за България, но и за всички източноевропейски държави.

Казусът е много прост, вече 22 години номенклатурата на „Позитано”20, която представлява БСП, действа в условия на измама, въвеждайки в заблуда и поддържайки заблуда спрямо избирателите, с цел да набави облаги и изгоди за себе си. Според нашето законодателство това е престъпление. Те се представят за наследници и правоприемници на БКП, твърдят, че партията им е столетница, а реално се вижда, че нямат нищо общо с комунистическите ценности и идеали и са просто една съсловна корпоративна партия, която защитава груповите интереси на един малък елит, а не общонародни. Така Костадин Чакърв, председател на ЦК на комунистите в България, и известен като последния съветник на Тодор Живков, мотивира съдебната претенция.

Другият аргумент на юристите е, че от 1948 г. до 1990 г. БСП няма надлежна съдебна регистрация, а само политическа. Тази ситуация се запазва и след демократичните промени. През  началото на 1990 г. въз основа на решение на 14-ия извънреден конгрес на БКП взимат решение да променят името, като проведат за това референдум. Но към този момент такава партия не е съществувала, защото не е била регистрирана, тоест не е налице правоприемство, а проведеният референдум е недействителен, твърди лидерът Чакъров. Освен това той е категоричен, че референдумът за промяна на името от БКП на БСП е проведен без ясни условия и правила, няма надлежна документация, данни за обработката на резултатите. Накрая пък само в едно съдебно заседание е допусната промяна по партидата на партията, като от БРП/к/ името е променено на БКП и веднага на БСП. Основание за трасформацията са именно резултатите от недействителния референдум. Тогава обаче водещи позиции, за да се случи всичко това, са имали Лилов, Луканов, Петър Младенов и тесен кръг номенклатура, които ясно са виждали възможност за грабеж и трансформиране на политическата власт в икономическа.

Реално претендиращите за истински комунисти започват битката срещу БСП още през март 2010 г., когато внасят първи иск в съда. По-късно магистратите поискали от тях доказателства и накрая стигнали до извода, че партията на Костадин Чакъров има правен интерес. Така се стигнало и до насрочване на първото съдебно заседание през другата седмица.
 Водим отрицателен установителен иск и ако съдът признае претенциите ни, БСП трябва да бъде задължена да заличи от всички свои програмни документи и текстове, че са наследници на БКП, а така също да бъде обявена за нищожна и регистрацията за промяна на името от  от БРП/к/ и БКП в БСП, формулират крайната си цел юристите на комунистите.
Истината е, че нямаме никакъв материален интерес, въпреки че искат да ни набутат в подобен капан.

Просто водим съдебен спор за марката. Не може да предлагаш и продаваш на избирателите лимонада, а да ги убеждаваш, че им даваш Кока-кола, обяснява ситуацията съветникът на Тато. Според него по този измамен начин 22 години БСП неоснователно завзема електорално, кадрово и историческо пространство, което принадлежи на БКП. Чакъров е категоричен, че съдебната им претенция не е насочена към редовите членове на БСП, а срещу политическата номенклатура на „Позитано”20.

БСП реално са дясна партия и нямат нищо общо с левия проект. Те не са алтернатива на ГЕРБ, а просто тяхна опозиция, която иска да направи уж по-добър капитализъм. Ръководството на тази партия непрекъснато мимикрира, пред бабите и дядовците на Бузлуджа казват, че вътрешно са си старите комунисти, а в Брюксел се кълнат в капитализма. Затова битката ще бъде юридическа, политическа и морална, предупреждава Чакъров. Той смята, че ръководствата на БСП трябва да носят отговорност за съсипването и разграбването на държавата през последните 22 години, за политическите чистки, които били пет пъти по-зловещи от извършеното от Хитлер по времето на Третия райх.

Морално ли е тази партия БСП да забрави какво е вършила след 1944 г., как е национализирала и отнемала собственост и е репресирала хора, а сега децата на тези активисти да се окажат новите икономически стопани на страната, пита Чакъров. По анализи на неговата партия от приватизацията и най-вече при правителството на Иван Костов 65% от стопанската мощ е преминала в ръцете на хора, свързани с днешната БСП. Така се появили и олигарсите.

Ако Георги Първанов наистина напира за лидерския пост в БСП и иска да бъде реформатор, да изведе партията на нови позиции, да кажат истината и да се разграничат от извършеното досега. Ние не искаме хиляди честни българи и комунисти да се отъждествяват с новата червена буржоазия и да носим отговорност за разграбването на икономиката, категорични са автентичните комунисти. Заради всички тези извращения електоратът на БСП се топи, защото нямат истинска социална и икономическа база. За ръководството на тази партия най-приляга руската дума „размазня”, тя олицетворява истинската им същност, коментира още Чакъров. Юридическият екип на комунистите обещава в аванс интересен съдебен процес. Подготвили са много неочаквана документация и факти, с които ще защитят тезите си. Чакъров пък е категоричен, че досега не е получавал заплахи за саморазправа от кръговете на „Позитано” и вярва, че ще има безпристрастен съдебен процес.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама