НОВИНИ


Марин гушнал два луксозна имота, водят се на децата му

38 13367 13.02.2012
Марин гушнал два луксозна имота, водят се на децата му
Ангел Марин

Доскорошният вицепрезидент Ангел Марин се оказа собственик на два парцела, които проформа се водят на децата му.


 

Терените се намират в родния му град Батак, като върху единия се извисява луксозна вила с голям двор, включващ и барбекю, пише "Монитор".

Върху лепенка на елтаблото е изписано името на сина на Марин - Симеон, чиято трудова дейност, подобно на тази на баща му, не предполага доходи от десетки и дори стотици хиляди левове, които са били нужни за издигането на къщата-мечта. Марин-младши е биолог и екоактивист. Той работи за организацията „Зелени Балкани”.

Справка от декларациите на Марин, скандалите около когото напоследък не стихват, пък показа, че през последните десет години, през които заемаше поста, той е обявил единствено доходи от заплатата си на „Дондуков” 2. Съгражданите му обаче са категорични, че парите, с които синът му и дъщеря му – Стоянка, са вдигнали палата в тузарския Нов квартал на Батак, не са техни, а са от „спестявания” на татко им.

От проверка в сайта на държавните одитори пък стана ясно, че единственият терен в Батак, който е декларирал Марин, е дворно място и жилищен етаж от 62 квадрата, получени по наследство. Имотът дори не фигурира в Агенцията по вписванията, където са вписани други два, а именно терени от 291 кв. м и 556 квадрата, чиито собственици според информацията са именно синът и щерката на Марин.

Първият парцел бил закупен през 2006-а за 820,50 лева. Дотогава е бил на двама възрастни братя – Петър и Стефан Паунови, далечни роднини на червения кмет на града Петър Паунов. Година по-късно семейството получава право на строеж, след което изниква палатът с барбекюто, в който често пъти през уикендите си почива доскорошното вице на Георги Първанов.

Сделката за втория имот, който се намира в близост до къщата с барбекюто, е регистрирана през декември 2005 г. Той се води на на ул. "Иван Вазов" 20. Любопитен факт е, че на същия адрес в Агенцията по вписванията са заведени други парцели, собственост на Стоян Стоянов, съпруг на шефката на кабинета на Марин - Светла Тошкова. Върху тях в момента също се кипри палат, пред който местните често пъти виждали Тошкова да премита.

Според информациите в публичното пространство Марин и секретарката му, както я наричат жителите на града, са били в далеч по-близки отношения от тези, които предполага работният процес на „Дондуков” 2. Въпреки че и трите парцела се водят на един и същи адрес, има разлика в площите им и в номерата, под които са записани в устройствения план на Батак.

Ангел Марин и близки около него хора са окупирали целия Нов квартал на Батак, стана ясно от справка в Агенцията по вписванията. Оказа се, че фамилията е откупила терен от Атанас Ненов и Лили Божикова, свързвани от местните жители с вицепрезидента. Съпругът на секретарката на вицето Светла Тошкова – Стоян Стоянов, който откупил имота си в Батак от наследници на рода на червения кмет Петър Паунов, пък се задължил, издигайки къща, да им построи и гараж. Към палата, който се издига днес на мястото, има цели три.

Данните за имотите, в които се ширят Марини в община Батак, се различават от тези в Агенцията по вписванията. Според тях синът на Ангел Марин – Симеон, притежава един парцел в града. На въпрос чий е палатът на „Иван Вазов” 20 обаче кметът Петър Паунов само обясни, че къщата е на съпруга на секретарката на Марин Светла Тошкова – Стоян Стоянов.

Заместникът му с ресор хуманитарни дейности Георги Харизанов потвърди, че според документите в общината Стоянов действително има нотариален акт за къщата. Придобил парцел от 628 квадрата на ул.„Иван Вазов” 20 през 2004 г. за 1214 лв. На негово име е и разрешителното за строеж от средата на 2005 г. Дали се припокриват парцелите в съседство обаче, от общината не можаха да обяснят.

С луксозна лимузина се появява в Батак обикновено доскорошният вицепрезидент Ангел Марин, разказват негови съграждани. Стоварват го с черни мерцедеси S класа и охрана, твърдят местните. Възрастна жена пък се оплака, че тя и семейството й са строили къщата си в продължение на 10 години, а Марини вдигнали техните палати за година-две. „Ама оня е хитър, толкова години в политиката, знае как стават нещата”, обобщи жената.

И докато Марини се ширят на парцели от по 300 и 600 квадрата, бащината къща на вицепрезидента близо до центъра на града, в която се помещавала фамилията, пустее. За този имот Марин разказа неотдавна в предаването „Нека говорят”, че тъкмо оправял покрива, когато бъдещият тогава президент Георги Първанов му се обадил и казал: „Стига си оправял покрива, ела да оправяме държавата.”


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама