ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 26 февруари

0 4034 25.02.2008
Пресата на 26 февруари

Вестниците пишат за промяна на ключови закони заради проекти; за бъдния софийски рай; за стоп! на наплива към София; за българско пазаруване по комшииски страни.


Ключови закони се променят заради големите проекти, съобщава Дневник.

На третата година от мандата си правителството призна, че големите проекти в транспорта, енергетиката и околната среда за няколко милиарда евро закъсняват сериозно, както и усвоява- нето на свързаните с тях пари от европейските фондове. „Трябва да се ускори работата по всеки от проектите и затова са необхо- дими промени в Закона за държавната собственост, за концесиите и за черноморското крайбрежие, които да помогнат да се въведе публично-частното партньорство и да се насърчи инвеститорският интерес“, каза премиерът Сергей Станишев. Промените в Закона за концесиите предвиждат възможност с процедурата за концесия да бъде поставено и условието за участие на държавно или общинско дружество като партньор на частния инвеститор. Сегашният закон не допуска подобни сдружения, което пречи на създаването на смесени дружества.

Кметът се заема с контрол на чистенето, осведомява Дневен Труд. 

Бойко Борисов поиска оставката на шефа на Столичния инспекторат Гален Ганчев. Кметът счита, че контролът, който се упражнява върху концесионерите по чистотата, не е достатъчен. Самият инспекторат ще бъде “децентрализиран”, съобщава Борисов в интервю за “Труд”. На всеки районен кмет ще се паднат по 10 – 15 човека, чиято функция е да контролират отделните райони. Кметът обеща да издаде заповед, според която всеки районен кмет ще се подписва върху фактурата на концесионера, който е чистил в района му. По този начин местният управник ще гарантира, че парите не са отишли напразно. Досега тази фактура беше подписвана от районният инспектор, после се утвърждаваше от Гален Ганчев и накрая от зам.-кмета Мария Бояджийска, която няма как да знае каква работа е свършена. Ганчев бе доведен в инспектората от самия Борисов и е бивш служител на НСБОП.

Кметът обеща софийски рай, вещае Стандарт. 

Улици без дупки, град без задръствания, тротоари за пешеходците, паркинги за автомобилите, велоалеи за велосипедистите, достъпност за хора в инвалидни колички. Така ще изглежда София след три години, обеща столичният кмет Бойко Борисов. До 2011 г. общината замисля да построи две нови забавачки, да вкара в общинската хазна 300% повече пари от реклама. Това са част от приоритетите в управленската програма на столичния кмет Бойко Борисов до 2011 г. Документът от 60 страници беше публикуван на интернет страницата на Столичната община. Програмата се появи, след като миналата седмица дясната опозиция в общинския съвет повдигна въпроса за наличието на такъв документ.

Спират наплива към столицата, добавя по темата Дума.

Кампания за ограничаването на наплива към столицата започват от общината, стана ясно вчера. Очаква се да бъде създадена нова комисия в Столичния общински съвет по демографските въпроси, която ще се бори с пренаселването на София. Това предвижда новият Правилник за организацията и дейността на градския парламент, който скоро ще бъде гласуван от общинарите, съобщи съветникът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Вчера стана ясно още, че до края на годината ще се създаде действащ механизъм за адресна регистрация и контрол на миграцията в София. Това пък е предвидено в качената вчера на интернет страницата на Столичната община програма на кмета Бойко Борисов за управление и развитие на града до 2011-а. Екипът му ще направи предложения до компетентните институции за промяна в нормативната уредба и реда при регистрация на гражданите и на временно пребиваващите в София. По данни от 2006 г. в столицата живеят 1 377 531 души. По неофициална информация обаче в момента техният брой достига почти 2 милиона.

528 лева заплата за сестрите в спешното, разбрала е Дума.

До края на февруари Министерството на здравеопазването ще извърши вътрешни компесаторни промени в бюджета си и така ще увеличи трудовите възнаграждения на средния медицински персонал в лечебните и здравните заведения на бюджетна издръжка. Това съобщиха вчера от пресцентъра на здравното министертво. Увеличението на трудовите възнаграждения на медицинските специалисти е с 20% и влиза в сила със задна дата - от 1 януари. С увеличението на заплатата на средния медицински персонал в домовете за деца тя ще стане 432 лв. Медицинският персонал в психиатричните болници ще получава 434 лв., а в центровете за спешна медицинска помощ ще вземат 528 лв.

10 000 молдовци идват на работа в Слънчев бряг, изразява задоволство Новинар.

10 000 молдовци ще работят през лятото в Слънчев бряг, съобщи председателят на Съюза на собствениците в курорта Елена Иванова след завръщането на делегация от хотелиери в градовете Кишинев и Тараклия. В Кишинев ще бъде отворен офис, в който ще се обявяват списъци на желаещите да работят в Слънчев бряг през лятото. Необходимият за курорта персонал е камериерки, чистачки, миячки, перачки, работници в кухня. За молдовците със специално образование ще се предлагат и позиции като администратори или шеф салон. Молдовците предварително ще бъдат уведомени за длъжностите, които ще изпълняват, за условията по договора и за изискванията на хотелиерите. Заплатите са от 200 до 500 долара.

Големи градове вдигат водата, предугажда 24 часа.

Ценови скок на водата се задава в големите градове у нас. Част от ВиК дружествата имат намерение да поискат по-високи цени още от следващия месец, а други кроят планове за това от лятото. От април цената на водата в София може да стане 1.22 лв. с ДДС. Заявката за поскъпването бе дадена от “Софийска вода” още през миналата година, но тогава държавният регулатор постави условия за скока. Концесионерът обжалва решението, но на последна инстанция на 12 февруари съдът отсъди в полза на ДКЕВР. Най-голям скок се задава в Бургас. Местното ВиК ще иска около 25 на сто увеличение на цената. Повече за вода ще плащат и в Пловдив, Пазарджик, Хасково и Благоевград.

Тичаме на пазар до комшиите, сочи разковничето Стандарт.

Българинът хукна из Европа. Но не за да види хора, къщи и салтанати. А за да си напазарува по-евтино за трапезата и дома. Поредният шок на цените по родните магазини прокуди нашенците и им отвори пътя към пазарите на комшиите. Оказа се, че част от стоките у нас са по-скъпи, отколкото в Гърция, Турция и Румъния. Така нова мода обхвана по-предприемчивите нашенци - част от тях всеки ден атакуват българо-гръцката граница. По-евтините цени на някои стоки в Гърция ги привличат като магнит. Затова българите бият път до Серес, Драма, Кавала. Там пълнят торбите с хранителни продукти и други стоки. След като натъпчат микробуса си догоре, поемат по обратния път към родината. "Непрекъснато минават границата и през ГКПП-Кулата, и през ГКПП-Илинден край Гоце Делчев. Някои го правят заради куфарната търговия, но повечето се запасяват с евтини неща от съседите ни", признават митничарите на двата гранични пункта. Списания с намаления и оферти от гръцкия областен град Серес заляха границите. От ранни зори миналата събота близо 200 български автомобила отидоха на разходка в южната ни съседка. Идваме в Серес да пазаруваме, тъй като е два пъти по-евтино, обясни 30-годишната Радостина Иванова. Хората в петричкото село Кулата също често прескачат в Гърция. Групират се по 4-5 души и с една кола пресичат границата.

Нови табели за колите пуска КАТ, осведомява 24 часа. 

Нови регистрационни табели на автомобилите ще се появят към края на годината. Подмяната им не е задължителна за собствениците на коли, няма да се поставя краен срок, нито да се налагат санкции. Това съобщи зам.-вътрешният министър Камен Пенков. Новите табели ще бъдат с флага на ЕС, като на син фон отново със звезди ще пише BG. На сегашните абревиатурата на страната ни бе върху националния трибагреник. Новата промяна е продиктувана от идеята да се хармонизират регистрационните номера на автомобилите на всички членки на ЕС.

Бакърджиев се връща в СДС, става заместник на Юруков научил е Новинар.

Осем години след като напусна СДС, съюз "Радикали" начело с Евгени Бакърджиев се завръща в лоното на синята партия. По думите на самия Бакърджиев става дума за създаването на нов десен субект, в който различните членове да имат еднакви права. Според източници от "Раковски" 133 Бакърджиев се готви да стане заместник на Юруков в новия съюз. Въпреки това самият Валяк е категоричен, че няма да закрива и съюз "Радикали". В периода март-май трябва да бъде структуриран новият устав на дясната формация, която есента вероятно ще получи и ново име. "На този етап не е разумно да променяме марката СДС", обоснова се ексдеецът на сините. Освен партията на Бакърджиев към десния субект се присъединяват и Българският демократичен форум и Съюзът на репресираните. Прибирането на седесарските люспи се наложи след решението на десните партии по време на преговори за обединение помежду им. Идеята, около която се обединиха десните, бе създаването на две крила - център на едното да бъде СДС, който да прибере старите си членове, а другото да бъде центристко, в което да влязат движение "Гергьовден", "Новото време", ВМРО и Българският народен съюз

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама