ПОЛИТИКА


А. Райчев: Станишев ще спечели конгреса на БСП

64 19881 15.02.2012
А. Райчев: Станишев ще спечели конгреса на БСП
Андрей Райчев

Съдбата му ще зависи от изхода на изборите през 2013 година. Не вярвам, че Първанов ще се старае да стане лидер на БСП, а да влияе върху него, да го създаде, коментира социологът.



Ако БСП тръгнат на политическа борба, подобна на Костов-Стоянов, свършено е с тях, коментира по БТВ социологът Андрей Райчев. Рейтингът на Станишев към този момент бил максималният за БСП - 22%. Г-жа Фандъкова бавно плува нагоре, има 36% послед лоша зима, но държи. Това означава, че в сравнително кризисна ситуация тя се справя добре.

Кристалина Георгиева води в проучването на доверието на българите в политиците, направено от Галъп. Въпреки че нейната дейност не е на територията на страната ни, тя има място в сърцата на българите и затова е включена в изследването на общественото мнение, като получава 58% доверие, каза Райчев.

Г-жа Кунева има 1/3 одобрение, което е страшно много, въпреки че това не означава, че 1/3 ще гласуват за нея. Поне една година й трябва обаче, за да се организира. Нея я харесват европейски ориентираните хора, които не отиват от долно "до" до горно "до".

И Борисов, и Кунева са следа от Симеон, от разпада на НДСВ, добави Райчев. Те са хора, избягващи дилемата комунизъм-антикомунизъм. В центъра избухват три вулкана подред - Симеон, Б. Борисов, сега Кунева.

При Плевнелиев структурата е класическа, сега 50% го одобряват, вероятно ще достигне 60%.

Първанов винаги ще има един бонус от своите 10 години; президентът е много нещо, той е бил България. Много зависи дали ще гледаме грозни сцени на конфликт, но на мен не ми се вярва в такъв сценарий. Не вярвам, че Първанов ще се старае да стане лидер на БСП, а да влияе върху него, да го създаде. Станишев ще спечели конгреса най-вероятно и съдбата му ще зависи от изхода на изборите през 2013 година, съобщи Райчев. БСП е отчетливо раздвоена, но това не е за пръв път, добави той.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама