НОВИНИ


Комисия в НС ще разучава дейността на президентската институция?

9 5452 15.02.2012
Комисия в НС ще разучава дейността на президентската институция?
Яне Янев

Ще се проучва дейността по даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през двата мандата на президента Първанов и вицепрезидента Марин.



Проекторешението за създаване на Временна анкетна комисия в НС за проучване дейността на президентската институция по упражняване правото на помилване, по опрощаване на несъбираеми държавни вземания и по даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за времето на двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин, разискват в НС. Вносители са лидерът на РЗС Яне Янев и група народни представители.

Проблемът е, че упражняването на това право в Р България е извън механизма на взаимен контрол над властите, обяви Янев.

По същността си помилването е изключение, то е акт по целесъобразност, не по законосъобразност. У нас се е стигнало до другата крайност: да няма разпоредби на ниво закон, които да определят реда, отговорностите и публичността на действия на президентската институция и отчетността й пред суверена. Нищо не задължава президента, нито вицепрезидента да мотивира акта на помилване, обясни той.

Депутатите удължиха работното време на НС заради разискванията по проекторешението за временна анкетна комисия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама