АРТ ДЖУНГЛА


Осветиха паметна плоча на Апостола

24 6815 18.02.2012
Осветиха паметна плоча на Апостола
Васил Левски

Паметна плоча на Васил Левски беше официално открита днес пред църквата "Св. Петка Самарджийска" в подлеза на ЦУМ в София.


 

 

Надписът, изсечен на нея, гласи: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий".

 

Поставянето на паметния знак е по инициатива на фондация "Николай Хайтов" и се осъществява след решение на Столичния общински съвет от 26.05.2011 година.

 

През последните 25 години паметни знаци - плочи с подобен текст, са поставяни три пъти, но не след дълго мистериозно са изчезвали.

 

Въпросът с гроба на Левски е предизвиквал през годините бурни полемики. Сред поддръжниците на идеята, че Левски е препогребан тайно през нощта на 18 срещу 19 февруари 1873 г. вляво от олтара на "Св. Петка Самарджийска" е писателят Николай Хайтов.

Други, като покойният историк проф. Николай Генчев, смятат, че не е най-важното да се знае къде са костите на Апостола, а той да остане в сърцата на българите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама