
В неделята след Голяма Задушница (19 февруари)църквата отбелязва Неделя Месопустна, последният ден преди постите, когато се яде месо.
В народния календар празникът е известен като Месни Заговезни. Наричат го още Кокошкини заговелки, Месното пускове. Той бележат началото на Великденския обреден цикъл. А мястото му в календара се мени, според Великдена.
Това е време, в което българинът се подтотвя и за спасителното възкресение на Христос, което той посреща духовно и физически пречистен.
По стар обичай на Месни заговезни се ядат месни ястия, най-често кокошки. А в дните през седцита - много сирене, масло и яйца. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към добродетелност.