НОВИНИ


Прекланяме се пред Апостола

13 6000 19.02.2012
Прекланяме се пред Апостола
Васил Левски

България отбелязва днес 139 години от обесването на Васил Левски. На възпоменателната церемония пред Паметника на Апостола в столицата ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова.


 
В родния град на Левски – Карлово,  в храм „Света Богородица” ще бъде отслужена заупокойна света литургия и панихида в памет на Апостола. В 11.00 часа на площада, който носи неговото име, неговите съграждани ще участват в митинг-поклонение пред големия син на България..

Ще бъдат поднесени цветя на гроба на майка му Гина Кунчева. Ще има и шествие до родната къща на Апостола.

Поклонение по случай 139 години от гибелта на Апостола на свободата ще има и в манастира „Света Петка Мулдавска” край Асеновград, където Левски често е отсядал. А под бившата игуменарна все още се пази скривалището му.

С туристически поход "Последният път на Апостола" в Ловеч ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Левски. Крайната точка е Къкринското ханче, където той е бил заловен и предаден на турския съд.

 

Паметна плоча в чест на Апостола на свободата Васил Левски беше открита до средновековната църква Св. Петка Самарджийска в София. Изборът на мястото не е случаен. Според редица изследователи, там е погребан Апостолът преди 139 години.

Така - с тропар на братята Св. Кирил и Методий, който е пял Левски, докато е бил дякон, беше открито тържеството за откриването на паметната плоча в негова чест. Символ на преклонение пред саможертвата му и десетилетните усилия на Николай Хайтов и десетки родолюбци за разкриване на истината за гроба на Левски.

Александър Хайтов - син на Николай Хайтов: "Не смятам тази работа за завършена, докато не сложим тука и част от косите на Апостола и да се намери най-накрая гробът!"

Тодор Чобанов - зам.-кмет на София: "Това е една хубава стъпка, едно дело... дело, убеден съм - свято и праведно, дело, което ще ни зарежда с духовната сила на апостола и ще ни помага да вървим напред!"

В последните 25 години паметни плочи с текст, че според народната памет Васил Левски е погребан в олтара на черквата Св. Петка Самарджийска, бяха поставяни 3 пъти. Не след дълго обаче мистериозно изчезваха. За това от Столичната община обещаха наблизо да монтират камера за денонощно видеонаблюдение.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама