НОВИНИ


120 000 проверени за агенти на ДС

17 5156 19.02.2012
120 000 проверени за агенти на ДС
Евтим Костадинов

Над 120 000 лица са проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност е проверила Комисията по досиетата от 2007 година досега. Установили сме принадлежността на над 6 387 души към службите, като оповестени до сега са имената на 5 782. Това обяви по БНР председателят й Евтим Костадинов.


 

Повече от 64 000 души са проверени във връзка с изборите. 42 000 от хората, заемащи публични длъжности, също са били обект на проверка на комисията, уточни Костадинов.

 

По думите му разликата, която се получава между проверените и оповестени имена, е свързана с това, че ние спазваме стриктно закона, който ни дава правомощия само да установим принадлежност, подчерта той.

 

Във вторник Комисията ще проведе отчетна конференция за 5-годишната си дейност. Успоредно с обобщените данни, които ще бъдат представени, ще се дискутират и конкретните трудности и пречки, които са съществували пред членовете на комисията, прилагайки стриктно закона.

 

Законът трябва да бъде по-отворен към обществото, подчерта Евтим Костадинов. Ние ще дадем своите предложения, а законодателят да реши какво може да се направи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама