БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Ст. Мавродиев: Не пипайте Сребърния фонд!

16 6751 20.02.2012
Ст. Мавродиев: Не пипайте Сребърния фонд!
Стоян Мавродиев

Той е гаранция за бъдещите пенсионери, която трябва да бъде умножавана постепенно.



Сребърният фонд не би трябвало да бъде пипан по никакъв начин, защото той е гаранция за бъдещите пенсионери, която трябва да бъде умножавана постепенно, обяви по БТВ шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Фондът е създаден, за да гарантира пенсионните доходи, но в никакъв случай да ги подсигури на 100%, добави той.

В България до 1997 година е имало задължително застраховане за всички видове имущества и частни, и държавни. Въпрос на финансова култура е днес тази практика да бъде възстановена. Съществуват и смесени модели на застраховане, като в Испания, където и държавата участва под формата на създадени катастрофични пулове. По този начин се гарантира изплащането на значителни суми при евентуални катастрофични събития. В Швейцария пък има задължителна застраховка за пожар, изреди Мавродиев.

В момента дори при доброволните застраховки застрахователната сума не е толкова голяма, тя се движи между 0,2 до 0,4% и затова е въпрос на застрахователна култура тези суми да се отделят, за да се застрахова имуществото.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама