НОВИНИ


Шок: Лекарствата в Турция и Сърбия - в пъти по-евтини

121 11358 20.02.2012
Шок: Лекарствата в Турция и Сърбия - в пъти по-евтини

От завишените цени монополистът печелел около половин милиард отгоре. Шефката на здравната комисия в НС се оказа учудена от драстичната разлика в цените у нас, в Турция и в Сърбия.



Огнян Донев диктува цените на лекарствата у нас, в България те струват тройно по-скъпо, отколкото Софарма трейдинг ги продава в страни, които дори не са членки на ЕС. Това сочи разследване на ТВ7, показано тази сутрин.

 

Ампули за тежка форма на алергия, които се дават и на трансплантирани и са произведени от Софарма, стрували у нас около 70 лв. за опаковка. Същите в Турция се продавали за 25 лв. Медикамент за високо кръвно пък в Сърбия можел да се купи за 7 лв., а в България цената му е около 20 лв.

 

От завишените цени Донев печелел около половин милиард отгоре, сочи разследването. Толкова пари биха били спестени за здравето на българина, ако се постави ред в ценообразуването на лекарствата. Фирмата на Огнян Донев държала около 70% от доставките на болниците с лекарства.

 

Доста изненадана съм от тази драстична разлика, коментира по ТВ 7 председателят на здравната комисия в НС Десислава Атанасова. Комисията щяла да поиска изслушване заради този абсурд. Ние сме доволни от работата на Нели Нешева като управител на Здравноосигурителната каса, каза още тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама