БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Донев печелел 100 милиона от лекарства

133 53283 22.02.2012
Донев печелел 100 милиона от лекарства
Огнян Донев

Фармацевтичният бос Огнян Донев, който взриви общественото мнение през последните дни със спекулативни и необосновани цени на произвежданите и продавани от него лекарства, печели около 100 млн. евро годишно. Това обяви ексклузивно по ТВ 7 журналистката Моника Гаджанова, която разследва октопода в здравеопазването.


  

Водещият Николай Бареков призна, че вече бил предупреден от много хора, че заради тази внушителна сума Донев може да му създаде много проблеми.

 

Наистина е опасно, заради интересите, свързани с тези колосални суми, потвърди Гаджанова. Според нея Донев, който иначе твърди, че държи само 5.7% процента от пазара с лекарства, с търговските си фирми е успял да установи монополно положение и да държи над 70% от вноса и търговията с лекарства.

 

Гаджанова твърди още, че не били верни твърденията, че “Софарма” не работи с офшорки и поставени лица. Тя разкри, че 39% от търговската дейност на Донев минава през фирмата “Делта сейлс”, която има само офис в София. Чрез тази компания ставала дума за укриване на едни 100 млн. евро. Данъчните опитали да спрат преди време измамата чрез съда. Но на по-горна инстанция забраните, наложени среще “Делта сейлс” били отменени.

 

Журналистката очерта схемата на лекарствени октопод – производство, дистрибуция, аптеки, болници.

 

Огнян Донев е затворил кръга от хапчето до болниците. Той е в състояние да фалира половината от здравните заведения в страната, защото са му крупни длъжници.

 

За нея обаче не било обяснимо поведението на здравния министър Константинов, който отказвал да съобщи на разследващите журналисти колко са дълговете на болниците и каква част от тях те дължат на боса на “Софарма”.

 

Моника Гаджанова обяви още, че пипалата на октопода на Донев не стигат само до сферата на лекарствата и здравеопазването, а и до политици в парламента, и магистрати, които той си поръчва и купува. Според нея премиерът Борисов действа адекватно, започнал е да реже пипалата на октопода, но трябва да се направи тотална промяна в министерството на здравеопазването.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама