НОВИНИ


"Софарма" клекна, сваля цените на лекарствата

182 8148 01.03.2012
"Софарма" клекна, сваля цените на лекарствата

До две седмици ще станат ясни отстъпките, които фармацевтичните компании ще направят за лекарствата, плащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това обяви здравният министър Стефан Константинов, след срещата с представители на фармацевтичните фирми, продължила до късно снощи.



Трябва да бъдат осигурени по-евтини лекарства, било то на здравната каса или на аптечната мрежа. Това беше основната теза, която се сподели и имаме уверението, че до две седмици производителите на лекарства ще дадат новите си оферти за отстъпки към здравната каса, които ще се съобразят с бедния български гражданин, коментира Константинов.


Според него по този начин ще се спести ресурс, така че да има лекарства за по-широк кръг от хора.


Собственикът на ”Софарма” Огнян Донев заяви след срещата, че компанията ще подходи социално отговорно и ще предложи още до три дни конкретни отстъпки.


Скандалът тръгна именно от ”Софарма”, която някои медии определиха като част от "здравния октопод", заради цените на лекарства, които същата фирма продава лекарства в Турция и Сърбия по-евтино отколкото у нас. Компанията бе обвинена, че печели огромна част от търговете на болниците за лекарства и те са в зависимост от нея.


Самият Донев заяви преди дни, че поевтиняване на лекарствата с десетки проценти, каквито бяха първоначалните очаквания на здравния министър, е невъзможно.


След срещата в министерството Донев коментира, че делът на компанията му в средствата, които ”НЗОК плаща някому, са под 3%”.


Деян Денев  от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители коментира от своя страна, че могат да се предоставят отстъпки, валидни само за България, без те да засягат пазарите в други държави, и по този начин продуктите, които касата заплаща, да стигат до повече пациенти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама