БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Българинът харчи 40 лв. за себе си, 60 му взима Дянков

22 7448 05.03.2012
Българинът харчи 40 лв. за себе си, 60 му взима Дянков
Георги Ангелов

Мит е, че българите плащат най-ниските данъци. У нас само два данъка са ниски. Българските гражданите плащат още данък общ доход, осигуровки, местни данъци, акцизи ДДС. И когато всичко се сумира, се оказва, че от 100 лева 40 харчим за себе си, а 60 лв. отиват при Дянков. Това обяви в ефира на Нова ТВ експертът и анализатор Георги Ангелов.


 
Ангелов обясни, че въпреки най-ниския корпоративен данък, който плащат българите, в хазната се събират много по-големи приходи. В Западна Европа има сравнително висок корпоративен данък, но се оказва, че парите, които се събират са доста малко. Това се дължи на дупки и изключения в законодателствата на страните, които позволяват заобикалянето на плащането на данъците, посочи Георги Ангелов.


Икономистът смята също, че администрацията, регулираща винетните такси, е напълно излишна с аргументът, че „не си заслужава за едни 150 млн. лв., които се събират, да има толкова големи разходи за контрол". Той допълни, че с акциза за бензина се събират много повече пари.

 

В Европейския съюз има наложена минимална акцизна ставка, която не е съобразена със заплатите в по-бедните страни, подчерта Ангелов, като допълни, че „1 лв. акциз за Германия не е същата тежест като за българина".

 

Икономистът коментира и темата за сивата икономика, която заема огромен дял в българската икономика. Според него, когато хората носят в себе си по-малко пари в кеш, то и процентът на сивата икономика ще падне.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама