ЪNDERGROUND


Славянски куршум срещу Илия Павлов разби империя за $1,5 млрд.

28 31043 08.03.2012
Славянски куршум срещу Илия Павлов разби империя за $1,5 млрд.

Енергетиката взе главата на бившия борец, който започна бизнеса си с рязане на подводници Докато Луканов и Илия Павлов се караха в края на 90-те кой ще кара влака, друга по-висша сила отстрани и двамата от политическата и бизнес сцена.



На практика и двете убийства останаха без възмездие. Годините пресяха различните съмнения около разстрела на Павлов. След разпада на империята „Мултигруп” единственото работещо нещо бяха не финансовите институции на групиовката, а  бизнес делата, които носят реални пари

Те основно са в областта на туризма, управлявани от Недялка Сандалска и фирмата „Балкантурист елит”. Зад нея стои една от най-близките жени до Илия Павлов - Бояна Попова. Павлов умира, след като излиза от централния офис на групировката на бул. „Г. М. Димитров”. Оръжието на стрелбата обаче не е открито. Убиецът е стрелял от блока през булеварда, разстоянието е не повече от 200 м, което е нищо за опитен снайперист. От сърцето на Павлов бе изваден куршум от калибър 7,62 мм, а МВР предполага, че по него е стреляно от австрийска карабина „Щайер“. Пет дни по-късно, на 12 март, отново със същия калибър, но този път с винтовка „Драгунов“, в сърцето е поразен сръбският премиер Зоран Джинджич Започва мащабната операция „Сабя”, а 3 години по-късно пред съда е изправен босът на Земунския клан Милорад Улемек – Легия. Изглежда привлекателно, но двете събития едва ли са свързани. Просто защото интереси в България има и продължава да реализира един от най-изявените врагове на Легия – Сретен Йосич, който е съвсем друга величина играч в международния наркотрафик.

По това време, през 2003 г. Йосич е в ареста, след като година по-рано е арестуван в София, а едва след това Самоковеца и Ковачки, който използва милионите на Димитров, за да влезе в енергийния бранш, започват да перат пари от наркотиците в енергетиката. По-логично изглежда версията за сръбски куршум е заради дълг от 250  млн. долара от югоембаргото, чието връщане Павлов бави от 1993 г. Павлов трябвало да върне част от печалбата, която е направил по време на югоембаргото. Това е част от споразумението на Илия Павлов със сръбските тайни служби за нарушаване на югоембаргото, с което „Мултигруп” успява да прекара десетки влакови композиции за Сърбия.

Павлов комуникира със сърбите чрез доверения човек на Милошевич и шеф на банка Йездимир Василевич. Той урежда плащането за петрола, а част от тези пари Павлов трябва да прекара през България и да инвестира в други страни от името на сръбски фирми. 250-те милиона са половината от цялата сума, която Павлов дължи на кръга около сръбския диктатор Слободан Милошевич. Знае се, че първите 250 млн. преминават у нас през Калотина в блиндиран сръбски камион. Според тезата на Павлов част от парите са вложени в създаване на Балканска банка в Скопие. Втората част е трябвало да бъдат инвестирани от името на сръбски фирми.

Милошевич пада от власт през 2000 г. През 2002 г.сръбската агенция за приватизация обявява туристическата агенция „Путник” за раздържавяване. „Мултигруп” е най-големия претендент за купувач. По това време сред обектите на „Путник” е земята на остров Свети Марко край черногорския град Тиват. Два месеца след разстрела на Илия Павлов „Путник” е продадена не на близкия до Милошевич и бившите тайни служби, а на „политически коректния” американски милионер от сръбски произход Сърболюб Илич. Той освен това вече притежава и нишката туристическа агенция „Сърбиятурс“. Така Илич, известен в сръбските емигрантски среди като сръбския Онасис, получава агенция срещу 5,2 млн. евро. 5 години по-късно вече името на Джинджич не играе – Илич не успява да вложи най-малко 44,3 млн. долара. Първо сърбите започват да управляват агенцията чрез специален фонд, а накрая му взимат и фирмата. Илич започва да съди Сърбия в Международния арбитраж за вложените 13 млн. долара.

Макар контролираната приватизация е основна стратегия на Джинджич и наследника му Зоран Живкович, се твърди, че хора от бившите тайни служби са настръхнали, като са чули, че Павлов, който спечелил вече милиарди от югоембаргото и не се е издължил, ще купува туристическата перла. Другата версия, която криминалисти подкрепят и е далеч от стратегическите игри в енергетиката, почива на връзката на смятания за физически убиец на Илия Павлов Степан Рибаков с боса на молдовската мафия – Григорий Карамалак- Гриша Болгар. Рибаков е намерен убит ден по-късно в София, близо до Студентски град. Рибаков е човек на боса. Самият Карамалак признава, че познава Рибаков, още докато е бил офицер в едно от районните полицейски управления в  Кишинев. Година след убийството на Павлов Карамалак е задържан в Москва и екстрадиран в Кишинев.

Тогава става ясно, че Гриша Болгар или Григоре Булгару е бил задържан през 1998 г., но избягал при подозрителни обстоятелства, след което прекарал дълго време в България. Преди задържанвето му в Русия, на 15 юни 1999 г. той бил арестуван отново на киевското летище с български паспорт на името на Григорий Киров. Местната прокуратура го освободила. За услугата неговите помагачи платили половин милион долара. Интересите на Карамалак и Павлов се преплитат около собственост на хотели във Велико Търново и Шумен и търговия с вино от България за Молдова, смятат криминалисти. Така независимо от различните версии става ясно, че куршумът срещу Илия Павлов идва от славянска ръка.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама