НОВИНИ


Хлябът хвръква по следите на яйцата от щастливи кокошки

20 6567 08.03.2012
Хлябът хвръква по следите на яйцата от щастливи кокошки

Цената обаче можело да бъде овладяна, ако големите вериги намалят надценките си.



И цената на насъщния тръгва нагоре подобно на яйцата от щастливи кокошки заради поскъпването на електроенергията, до ръст ще доведе и увеличението на брашното, съобщи за Дартс нюз  председателят на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Според нея цената на хляба може да бъде овладяна, ако големите вериги намалят надценките си. „Така крайният потребител ще усети минимално увеличението”, смята Кукушева.

При яйцата надценката е между 5 и 10%, при хляба варира от 20 до 40%, съобщава още Кукушева, давайки пример с Русия, където колегите й нямали право да слагат надценка над 10 на сто. Върху скока на цените на хляба влияние ще окаже и тежката зима, която унищожи земеделски площи.

Очаква се цената на пшеницата тази година да счупи всички рекорди, защото освен у нас люта зима имаше във всички страни от Черноморския регион, като Казахстан, Русия, Украйна и Румъния. Тези държави са водещи износителки на пшеница в световен мащаб и реколтите им до голяма степен определят цените при търговията с основната суровина за хляба.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама