НОВИНИ


Чудо: Намаляват цените на лекарствата

37 5988 08.03.2012
Чудо: Намаляват цените на лекарствата

Финансовият ефект от мерките се равнявал на няколко десетки милиона. Ще се предотврати и възможността да се покачат цените на останалите лекарства за онкологични заболявания



Пакет от законодателни промени, които ще понижат цените на лекарствата, плащани от НЗОК и болниците, предложи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов на Парламентарната комисия по здравеопазване днес.

Мерките са насочени към връщане цените на лекарствата, които бяха прехвърлени от МЗ към НЗОК през миналата година на нивата от 2010 и към даване на възможност за понижаване на стойностите и на останалите медикаменти с рецепта.

 

Финансовият ефект от мерките се равнява на няколко десетки милиона, които ще се спестят от здравната каса и болниците за година. Те обаче ще станат факт след решение на Парламента.

 

Промяната ще даде възможност да се върнат ниските стойности на лекарствата за хормонална терапия,за редките болести и имуносупресорите, които бяха прехвърлени от 1 март 2010 г. към здравната каса и чиито цени се вдигнаха до 3-4 пъти. Ще се предотврати и възможността да се покачат цените на останалите лекарства за онкологични заболявания, които от тази година плаща НЗОК вместо МЗ и които се осигуряват чрез търгове в болниците. Очакваният финансов ефект е в рамките на 10-15 млн. лв. или средно над 50% отстъпка за всеки от тези медикаменти.

 

Втората група промени, които МЗ предлага трябва да бъдат направени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина: Скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такова в други страни. Въвеждане и на имуществени санкция, ако не спазят това свое задължение. По този начин ще се стимулират производителите да оповестяват понижаването на цените на медикаментите си.

Увеличаване на държавите, с които се сравняват цените на лекарствата от позитивния списък у нас. В момента в България за всяко лекарство от позитивния списък се регистрира най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни. Идеята е към тях да се прибавят още три, които са извън ЕС - Македония, Сърбия и Турция. По този начин ще се даде възможност за по-добър контрол върху цените на компаниите, които не изнасят лекарства в ЕС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама