БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Софиянци на крака заради шистовия газ

38 5949 10.03.2012
Софиянци на крака заради шистовия газ
Дарик

Пореден протест срещу проучванията за шистов газ чрез т.нар. технология на фракинг ще се проведе в София. Природозащитниците са против отмяната на мораториума върху проучванията.


 

Един от организаторите на протеста Борислав Сандов заяви, че вече няма нужда от проучвания, тъй като е ясно, че у нас има залежи на шистов газ, но те са малки, цитиран от Дарик.

 

Чрез технологията на фракинг обаче може да се извършва и добив, а не само проучвания и ако тя бъде разрешена, не е ясно дали компанията, която уж само проучва, няма да започне и добиви.

 

„Опитът от всички места по света, където се прилага технологията фракинг, показва, че имаме задължително отравяне на водите, защото се използват химикали, които се вкарват в огромно количество вода и тази вода - 60% остава под земята, остава отровена под земята. Когато се разбият шистовите скали, се освобождават радиоактивни елементи, тежки метали, които или се свързват с химикалите, които се вкарват, или остават във водата в неразтворено състояние. Фракингът създава и земетресения, защото е нормално - вкарвайки под стотици атмосфери налягане в земните недра на даден флуид течност и при разбиването имаш освобождаване на напрежение, което създава земетресение, а може да отприщи и по-големи земетресения, ако районът е земетръсен, както е България", подчерта Сандов.

 

Протестът ще започне в 11 часа, като сборният пункт е пред паметника на Патриарх Евтимий в столицата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама