НОВИНИ


Повечето българи одобряват пошляпването на децата

9 6491 12.03.2012
Повечето българи одобряват пошляпването на децата



      
    
       68% от българите одобряват използването на „минимално насилие” върху децата (шамари, издърпване на ухо, пляскане). Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) за идеите, заложени в проекта на Закона за закрила на детето.
  

  Интересното е, че не регистрираме възрастова специфика в отговорите, т.е., че привърженици на подобни възпитателни мерки, се срещат във всяко поколение българи. Налице е обаче тенденция, която се отнася до образоваността на населението – колкото по-образовани са възрастните, толкова по-малко те са склонни да определят като приемливо прилагането на минимално насилие върху децата. И въпреки това, дори и сред висшистите, делът на одобряващите подобни възпитателни мерки е двойно по-висок от този на неодобряващите – коментират от НЦИОМ.
Може да се предполага, че отговорите на подобен въпрос в някаква степен са косвен индикатор за прилагането на минимално насилие. В семейства, които живеят без брак, децата са възпитавани по-често чрез методите на „минималното насилие”.
70% от интервюираните българи са на мнение, че когато става дума за насилие над деца, не бива да се пренебрегват дори подадените анонимни сигнали.
Следва да се уточни, че по този въпрос не регистрираме значими отлики между преценките на родителите и на онези респонденти, които нямат деца. Това показва доколко важно е според общественото мнение да се откликва бързо на всеки сигнал за посегателство над дете, дори да съществува риска той да се окаже фалшив – коментират от НЦИОМ.
Изследването е проведено в периода 3 – 15 февруари 2012 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама