НОВИНИ


Досиетата на Тодор Живков влизат в Уикипедия

41 6012 13.03.2012
Досиетата на Тодор Живков влизат в Уикипедия
Тодор Живков

Националният архив ги предоставя заедно с протоколите на Политбюро, полицейските досиета на Тодор Живков, списъци на загиналите по време на Балканските войни и др.



Част от държавния архив на България ще бъде публикуван в Уикипедия, обяви на пресконференция доц. Мартин Иванов - председател на Държавна агенция „Архиви", съобщава news.bg.  Целта е съдържанието на българската Уикипедия да бъде обогатено с различни факти, данни и снимков материал от архивите на страната. Архивите вече няма да бъдат само по старите и празни стелажи, а напротив - ще станат част от дигиталния 21 век, обяви Иванов.

 

Сред първите нови неща, които можем да открием в Уикипедия, ще са протоколите на Политбюро, полицейските досиета на Тодор Живков, списъци на загиналите по време на Балканските войни и др. Иванов изтъкна, че ДАА е първата официална институция в България, която започва партньорство с Уикипедия. Българският архив е и петият в света след САЩ, Великобритания, Норвегия и Холандия, който публикува данни в Уикипедия. За това вече е информиран създателят на Уикипедия Джими Уейлс.

 

Националният архивист на САЩ Дейвид Ферио пък е поел ангажимент да изпрати американски експерти у нас. „Целим българските статии в Уикипедия да не са само „мъничета", а по-качествени и пълни", обясни М. Иванов и показа как статията за ген. Георги Вазов в Уикипедия лесно може да бъде допълнена с липсващата снимка на изтъкнатия ни военачалник и брат на народния поет Иван Вазов.

 

Не всички документи от държавния архив ще бъдат публикувани в Уикипедия. Място там ще намерят само онези, за които има напълно изяснени авторски права. За обогатяването на българската Уикипедия ще се грижат някои от българските уикипедианти.

ационалният архив


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама