20% ще е скокът на свинското месо.
Свинското ще поскъпне с 20 %, а всички свинеферми са задължени да обновят технологията си на производство и да инвестират огромни средства, което ще се отрази на цената на крайния продукт заради Европейски директиви. Поскъпнал е и фуражът. В момента цената на свинското в търговската мрежа е малко над 5 лева с ДДС. Производителите обаче смятат, че тя ще се промени съвсем скоро не само заради скока на фуража, но и заради новите изисквания за отглеждане на животните. От 190 свиневъдни ферми у нас само 12 не отговарят на изискванията за хуманно отношение към прасетата.
"Аз лично очаквам в близките месеци цената му да нарасне на 6 и над 6 лева - с около 20%", каза по БНТ д-р Добрин Папазов, член на УС на Асоциацията на свинарите в България. Производителите на свинско месо се оплакват от минимален износ. В същото време техният сектор не се подпомага от държавата и за него няма изготвена дългосрочна политика. "Миналата година министърът на земеделието обеща, че свиневъдите ще имат субсидия - още нямат. Няма изработен механизъм как биха се стимулирали и по този начин свиневъдните ферми лека по лека намаляват", каза Папазов.
"Повече нарушенията са в задните дворове - тип заден двор, където се отглеждат свине, които са за лична консумация, но много често някои злоупотребява и тези които са от заден двор съответно тръгва да ги реализира месо от тях в търговската мрежа, което е изключително опасно", осведоми Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.