НОВИНИ


Опозицията подхваща ГЕРБ за цените на лекарствата

14 5772 14.03.2012
Опозицията подхваща ГЕРБ за цените на лекарствата

Народното събрание ще обсъжда създаването на временна анкетна комисия, която да провери всички данни за действията, както и бездействието на изпълнителната власт във връзка с ценообразуването на лекарствата.


 

 Предложението е на Сергей Станишев и група народни представители. Под предложението са се подписали депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция.

 

Вносителите правят сравнение в цените на лекарствата при тройната коалиция и сега.

Например лекарството somatropin преди е струвало 96,02 лева сега 249,06 лева; ciclosporin при тройната коалиция се е продавало за 77,50 лева, при управлението на ГЕРБ става 177,97 лева; anastozole от 28,44 лева вече се купува за 128,68 лева.

 

Един от най-грандиозните скандали, произведени от правителството, е скандалът с цените на лекарствата, заяви Мая Манолова. Хората са сащисани от драстичното увеличение на цените на лекарства. В същото време сме свидетели на безпрецедентен отказ да се потърси отговорност за точенето на пари от здравната каса и за очевидното облагодетелстване на корпоративни интереси и определени фирми, коментира червената фурия.

 

"Министърът се чуди какво се случва в неговото министерство. Всичко това в ситуация, в която хора умират, спешната помощ не стига навреме, закриват се болници", подчерта Манолова.

 

От 1 март 2010 година лекарствата за хормонална терапия за онкоболни, редки болести, имуносупресори са прехвърлени от МЗ към НЗОК, в резултат на което цените са се увеличили 3-4 пъти, пише в мотивите на депутатите за създаване на анкетна комисия.

 

През 2011-та МЗ прехвърли търговете за лекарствата за лечение на онкоболни и диализирани пациенти към болниците, с което също е увеличена драстично цената им.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама