Ако производителят на козунаци използва яйца, било нормално цената на крайния продукт на козунака да е по-различна от миналата година.
Козунакът за Великден ще струва 5.30 - 5.50 лева за разфасовка от 800 грама, прогнозира по БНР председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. Причина за високата цена на традиционния за Великден козунак било спекулативното поскъпване на яйцата. „Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет - от 13 - 15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки - очевидно говорим за спекула", каза още Бонев.
Сладкарският бранш реагирал бързо на това поскъпване и вече на пазара на сладкарските изделия имало нови цени, с около 10% по-високи.„Цената на яйцето неминуемо ще се отрази обаче на козуначената кампания в зависимост от това дали се ползват пресни яйца, меланж или пък козуначен микс, който разбира се е най-евтин, но и продуктът е най-некачествен. Ако производителят на козунаци използва яйца, то е нормално цената на крайния продукт на козунака също да е малко по-различна от миналата година", смята Бонев.
Цената на хляба остава непроменена, макар че е икономически обосновано той да поскъпне поне с 5-6%, заради поскъпването на зърното и брашното. Ето и причините за задържането на цените: „На първо място това е изключително острата конкуренция между колегите производители. На второ място е огромният натиск от страна на търговските вериги. На трето място това е така или иначе неплатежоспособното търсене. Но има и друга причина, поради която цената на хляба да остане непроменена, и това е огромният сив сектор в нашия бран. Вече над 50% от колегите, за голямо съжаление, работят на сиво или на черно".