ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 4 март

0 4290 03.03.2008
Пресата на 4 март

Вестниците пишат за мародери, които дебнат жертвите на влака; за "братската" фирма "Биндер", която спечелила търг под натиск; за новите лични карти с чип; за отрязаните уши на шеф от "Син сити".


Мародери дебнат жертвите на влака, гневи се Стандарт.

Нагла шарлатанка се опита да измами държавата и да извлече пари покрай трагедията с влака факла в Червен бряг. Екшънът се разигра в коридорите на Съдебна медицина в Плевен по обяд вчера. Непознатата жена пристигнала в патологията и поискала да разпознае тленните останки на училищния огняр от Добрич Калчо Енчев. На патолозите измамницата обяснила, че живее с 57-годишния мъж от 12 години. А в средата на март трябвало да сключат и граждански брак. Докато чакала да влезе в моргата, жената дори приемала съболезнования за трагедията и обяснявала, че е родом от София. Измамницата обаче бе хваната в момента, в който преговаряше със служителката от БДЖ Снежина Иванова за разноските по погребенията на загиналите пътници. "Още не сме заровили човека, а искат да му вземат наследството", хвана се за главата братовчедът на жертвата Енчо Енчев. Той влязъл в моргата точно когато шарлатанката обяснявала за сватбата. Жената първо се паникьосала, но след това се опитала да убеди и братовчеда в думите си. "Не ме ли познаваш, аз съм от Павликени", обърнала се мародерката към мъжа. В този момент обаче разбрала, че мъжът не й вярва, и избягала от стаята. Братовчедът Енчо Енчев не си направил труда да я догони.

Докато държавата умува, хората са в траур, сравнява Дневен Труд.

Държавата вече пети ден умува дали да обяви национален траур заради трагично загиналите в пожара в нощния влак София-Кардам. До късно вчера премиерът Сергей Станишев още не беше решил дали да свика извънредно заседание на правителството днес. Обяснението на Правителствената информационна служба беше, че траур за цялата страна може да се обяви едва след като приключи идентификацията на телата на всички жертви. Кабинетът ще се събере, когато министърът на транспорта Петър Мутафчиев е готов с доклад за инцидента. Това може да стане и на редовното заседание в четвъртък, допуснаха от “Дондуков” 1. Докато властта умуваше, вчера община Шумен сама обяви траур.

Салюти и сълзи на Трети март, отбелязва Монитор.

Докато в цялата страна празнуваха 130-годишнината от Освобождението, в Добрич погребваха 20-годишната Валерия, а в Плевен се мъчеха да разпознаят последните две жертви. Това стана, след като държавата не отмени тържествата заради трагедията във влака София - Кардам в петък. В същото време кметът на София Бойко Борисов и президентът Георги Първанов влязоха в ожесточен спор дали да има официални прояви за националния празник, или не. Докато двамата си разменяха остри реплики чрез медиите в столицата, близки и съученици погребаха Валерия Желева в Добрич.

Мутафчиев готов да даде оставка, твърди Дума.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев обяви, че е готов да подаде оставка заради трагедията във влака “София-Карнобад”, при която в петък загинаха осем души. Ако се докаже, че със своите действия като политика, която налагаме в БДЖ, съм допринесъл за трагедията, ще си подам оставката, категоричен бе министърът. Той допълни, че е заявил намерението си и пред премиера Сергей Станишев и очаква края на разследването. Според Петър Мутафчиев трябва да се намерят виновните лица и да се понесе отговорността. Вчера стана ясно, че следствените органи са взели показанията на шафнерите на кушет-вагона и спалния вагон, обслужвали нощния влак от София до Кардам. Разследващите са изискали от двамата шафнери и писмена декларация, че до приключване на разследването няма да дават изявления пред медиите. Днес се очаква да бъдат идентифицирани последните две жертви, загинали в инцидента. Очакваше се това да стане вчера, но впоследствие патолозите обявиха, че жертвите, които със сигурност са жени, са изгорели твърде много, от тях няма открити вещи или други материали.

Брюксел плаши, че ще ни спре милиардите, предупреждава 24 часа.

До 31 март България трябва да отговори на Брюксел по 25 въпроса, зададени от ЕК, след като в петък оттам спряха финансирането на проекти по ФАР за около 150 млн. евро. В писмото имало ясно предупреждение, че ако не бъдат взети конкретни мерки за контрол, може да се спре временно финансирането на България и по структурните фондове. По тях имаме за усвояване 7 млрд. евро до 2013 г. От еврокомисията искали по-конкретни заключения в доклада от одитите на пътния фонд. Първата критика от писмото до България е за закъснялата и неадекватна реакция на националния ръководител на помощта по твърденията за злоупотреби в пътния фонд. Друг вид забележка е доставката на оборудване, различно от отбелязаното в договор. По някои проекти са правени "значителни промени в бюджетите", се казва още в писмото, чийто превод е качен в портала europe.bg. Във фазата на изпълнението е било увеличено националното съфинансиране без предизвестие пред Европейската комисия. Освен това от средствата по ФАР били извършвани окончателни плащания, но без окончателен доклад за договори за услуги или предаване на строителните дейности. Като нередна е оценена намесата на структури извън акредитираните в търговете и договарянето - като пример е дадена именно мрежата "Натура 2000". От България е била изпращана непълна или закъсняла информация, поискана от ЕК по конкретни проекти

"Биндер" спечелила търг след натиск, разкрива Дневник.

Компанията "Биндер", управлявана от брата на бившия шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, е спечелила търга за ремонта на пътя Твърдица - Елена при доста съмнителни обстоятелства, разкри в. "Капитал". Бившият началник на пътното управление във Велико Търново Иван Тодоров твърди пред вестника, че му е оказан натиск от Веселин Георгиев да избере "Биндер" за победител в процедурата. Тодоров е уволнен дисциплинарно, по думите му - заради отказа да избере компанията, и в момента оспорва заповедта. В този търг "Биндер" е предложила най-високата цена - 31.1 млн. лв., а останалите четири участника в процедурата са били отстранени по различни причини, пише "Капитал". Другите кандидати да ремонтират пътя Твърдица - Елена са били Пи Еc Ай, холдинг "Пътища", "Автомагистрали Черно море" и "Пътни строежи - Пловдив". Проверката на Министерството на финансите през миналата седмица установи, че "Биндер" почти винаги се е оказвала без конкуренти в търговете, но ги е печелила напълно законно.

"Атака" протестира срещу ДПС, отбелязва Новинар.

4000 симпатизанти събра в София митингът на "Атака" по случай Националният празник 3 март. Въпреки забраната на столичния кмет Бойко Борисов за провеждане на тържества на територията на София, той обясни, че партията на Волен няма да бъде санкционирана, защото не прави тържество, а и активистите обещали сами да си почистят. От трибуната пред храм-паметника "Св. Александър Невски" лидерът на "Атака" направи заключението, че "130 години след Освобождението, България все още не е свободна". Сидеров призова всички политически партии да подпишат декларация, в която да се задължат, че няма да правят коалиция с ДПС. Пред симпатизантите на партията си Сидеров пожела и правителството да изиска от Турция да изплати дълга си към България от 10 млрд. долара.

ДПС заподозря Овчаров в умишлено подклаждане на напрежение, пише Дневник. 

Среди в БСП се опитват да поддържат и дори да засилват съществуващите в левицата негативни настроения срещу ДПС, за да предотвратят нова коалиция между двете партии, заявиха в понеделник хора на Ахмед Доган. Такава цел според тях преследва лидерът на БСП - София, и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който атакува ДПС в изказване пред Би Ти Ви в четвъртък. От левицата отказаха да коментират изявленията на Овчаров и само посочиха, че това е личното му мнение, но не отрекоха, че партньорството с ДПС предизвиква все по-голямо напрежение в партийните редици. "Не трябва да допускаме икономическите интереси на част от върхушката в ДПС да доминират политическия живот в България, вече става ясно, че за да се случи нещо в бизнес живота у нас, то трябва да бъде подкрепено от ДПС", заяви в четвъртък Овчаров. Той повтори, че "голяма част от важните политически и икономически последствия от дейността на правителството са мотивирани от икономическите интереси на някои от политическите сили", и даде като пример за политическо влияние при взимането на управленски решения забавената приватизация на "Булгартабак", както и случая "Челопеч".

Над 2000 т картофи залежават в Доспат, тревожи се Дневен Труд.

Цялата миналогодишна реколта от над 2000 т картофи, произведени в Доспат, стои не продадена, заради вносът на евтини картофи от чужбина. От община Доспат са пратили сигнално писмо до земеделския министър Нихат Кабил, в което апелират за пренасочване на търговци към общината, които да изкупят продукцията. Поминъкът на около 700 семейства са картофите и хората масово са в безизходица, казва зам.-кметът Бисер Чаушев. За първа година до март реколтата стои неизкупена. Съвсем малка част отпроизведеното е продадено на зеленчуковата борса в Първенец, където на едро вървят между 40-45 ст./кг. От няколко дни в Доспат са се появили отделни прекупвачи, които предлагат да вземат картофите на местните стопани по 30-35 стотинки. “Тази цена е наполовината на себестойността. Хората не искат да ги продават на безценица, но са принудени, за да върнат поне част от вложените пари. Държавна поръчка и договаряне на продукция за нашия край няма”, твърди Чаушев. Чуждите картофи са по-евтини, понеже се отглеждат с механизация върху големи площи и се изкарват много по-големи добиви. Те обаче не са по-вкусни от родопските.

Труп отвори очи, иска да яде, близо до сензацията е 24 часа.

Мъртъв мъж се съживи и поиска храна, след като лекари констатираха смъртта му официално. 41-годишният Величко Трайков хвърли в паника и два екипа на МВР в неделя следобед. Всичко започва с обаждане на съседи, които видели мъжа да лежи пред вратата на улица "Места" 6 в Кюстендил. Извикали "Бърза помощ" и лекарите обявили Величко за мъртъв със съмнения за инсулт или инфаркт. Полицаи пазели до идването на съдебния лекар. Пристигнало и джипито, което забелязало, че пациентът му мърда крака. Разрешили на доктора да премери пулса на "мъртвеца" и той открил, че зениците на Величко реагират на светлина. Тутакси трупът бил откаран в болница, а вчера поискал от баща си храна.

Нови лични карти - чип пази пръстов отпечатък, родословно дърво и осигуровки, информира Стандарт.

Нови лични карти ще имаме от септември. Те ще са с уникален чип. В него ще са кодирани отпечатъци от пръстите ни и родословното ни дърво. Документът ще съдържа данни за социалните ни осигуровки, както и информация за родителите, децата, съпрузите, братята и сестрите. Това съобщи за "Стандарт" източник от МВР. Цената на новите лични карти ще е между 10 и 15 евро. Сега те струват 10 лв. Документите с чип трябваше да се издават чак от 2010 г. Вътрешният министър Румен Петков обаче e предложил новите лични карти да влязат в сила от есента. Данни от ириса на окото ни най-вероятно също ще влизат в чипа. МВР шефът настоявал за това, за да отговаря България възможно най-добре не само на европейските, но и на американските изисквания към документите за самоличност.

Отрязаха ушите на шеф от “Син Сити”, съобщава Новинар.

30-годишният Десислав Иванов от Бяла Слатина е постъпил в "Пирогов" с отрязани уши, стана ясно вчера. Мъжът е един от управителите на заведението “Денс център Син Сити” в столицата. Той се прибирал към 5.30 ч вчера сутринта, когато пред бл. 148 в столичния кв. “Люлин” го пресрещнали двама мъже и му отрязали ушите. Според разследващите версията засега се насочва към отмъщение от страна на недоволен клиент или на лична основа. Отрязването на ушите е разпространено наказание за неуредени сметки в наркосредите. Само преди няколко дни, в нощта на 29 февруари в друг столичен квартал “Дружба” четирима мъже и две жени пострадаха по същия начин. Според запознати те са били нападнати от наказателната бригада на Христофорос Никос Аманатидис, по-известен с прякора Таки.

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама