НОВИНИ


Е. Поптодорова: Никой не може да те натисне, ако не се подлагаш на натиск

21 7197 28.03.2012
Е. Поптодорова: Никой не може да те натисне, ако не се подлагаш на натиск
Елена Поптодорова

За визите изпуснахме един тесен прозорец на възможност, когато други държави бяха пропуснати.



Видими са американските инвестиции у нас, но искаме повече, каза по БНТ посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова. Последната инвестиция от месец март била за 200 млн в Пловдив за отопление на жилища. Трябва да се правят триъгълни операции - участие на американски инвеститори в европейски проекти у нас. Усилието трябвало да е тук на място, за да се гони конкретика, подчерта тя и посочи селското стопанство като такъв модел.

По темата за АЕЦ "Белене" Поптодорова каза, че в САЩ има притеснения, защото те прилагат като формула градене на енергиен микс. Би ми се искало да имаме разнообразен енергиен микс, каза тя, но добави, че ще е много претенциозно да говори по техническите параметри. За инвеститорски интерес от страна на американски пенсионен фонд тя осведоми, че през посолската служба подобно запитване не е минавало. Но трябвало да се търси ангажиране на такива компании, които имат опит и стара история с България.

Всяка една голяма компания е добра дошла у нас. Шеврон имат много широк портфейл от дейности и съжалявам, че това не се разбра, коментира Поптодорова. Решението за шистовия газ е в ръцете на специалистите, но не вярвам да има разумен човек в България, който да иска да увреди природата, това е злонамерено дори като мисъл. Но трябва да се търси това, което ще помогне животът на българите да стане по-добър, препоръча тя. И други големи компании проявявали интерес, но Шеврон били в Турция, в Украйна, в Румъния. Трябва обаче да се разбере с какво разполага България. никой не може да те натисне, ако не се подлагаш на натиск, категорична беше тя. Ако имаш самочувствието на преговарящ, сядаш и преговаряш. САЩ няма в манталитета си икономическо изнудване.

Въпросът с визите тази година няма да се придвижи напред заради изборния цикъл в САЩ, каза посланикът ни в САЩ. Изпуснахме обаче един тесен прозорец на възможност, когато други държави бяха пропуснати, добави тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама