НОВИНИ


Борисов казал на Путин да не шикалкавят

99 16550 28.03.2012
Борисов казал на Путин да не шикалкавят
Б. Борисов

Проектът АЕЦ "Белене" бе компрометиран още от самото му начало. Искрено се надявам Владимир Путин да обясни на Думата си, че ние дружески се разделяме по този проект и ще продължим работата си по АЕЦ "Козлодуй". Казах му, че не ни отива да шикалкавим години наред и двете страни и да разваляме нашите отношения, каза премиерът.



Днес на заседание на МС взехме решение да прекратим проекта АЕЦ „Белене” и да доплатим първи реактор, който октомври месец ще е окончателно готов. Около 140 милиона евро остава да се дадат още за него, съобщи в НС премиерът Бойко Борисов.

Даден е мандат на министър Добрев за започване на процедура за монтирането на реактора като седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, защото при цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага, между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, централата отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева. Ние нямаме възможност да я платим, а да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари, няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България, обясни Борисов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама