СВЯТ


Президентът плагиат остана без титлата “доктор”

0 6005 30.03.2012
Президентът плагиат остана без титлата “доктор”
Президентът Пал Шмит със съпругата си Guliver

Унгарския държавен глава Пал Шмит бе лишен официално от докторската титла, след като от университетът „Земелвайс” оцениха дисертационния му труд като „плагиатство”, предаде АФП. Сенатът на университета прие решението с 33 гласа „за” и 4 „против”. „Дисертацията на Шмит не отговаря на научните методи, нито на етичните норми”, заяви ректорът на университета.


По този начин Университетът „Земелвайс” призна, че дисертацията на Шмит, с която е получил докторска степен, представлява кражба на труда на българския експерт Николай Георгиев. В 180 от общо 215 страници Шмит е използвал дисертацията на българина.

Преди повече от два месеца Шмит отхвърли твърдението на унгарско списание, че част от докторската му дисертация от 1992 г. за съвременните олимпийски игри е копирана от подобен труд на българин, публикуван през 1987 г. 69-годишният Шмит е двукратен олимпийски шампион по фехтовка. От 1983 г. той е член на Международния олимпийски комитет (МОК), а през 2010 г. Шмит стана президент на Унгария благодарение на квалифицираното мнозинство, което спечели в парламента консервативната партия "Фидес", на която той бе заместник-председател. През 1992 г. Шмит получи докторска степен от спортния университет в Будапеща.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама