НОВИНИ


Българин свали унгарския президент Пал Шмит

14 6489 02.04.2012
Българин свали унгарския президент Пал Шмит
Пал Шмит

Българинът Николай Георгиев стана причина унгарският президент Пал Шмит да подаде оставка. Шмит беше лишен от докторската си степен миналата седмица заради това, че е преписал десетки страници от научен труд на нашенеца.


"Съгласно конституцията на Унгария, която подписах, президентът изразява единството на нацията. Това постановление означава, че в тази ситуация, когато мой личен въпрос по-скоро разделя, отколкото обединява обичната ми страна, мой дълг е да прекратя службата си и да се откажа от президентския си мандат", заяви Шмит пред парламента.

 

Миналия четвъртък Шмит беше лишен от докторското си звание от ръководството на университета по физкултура и спорт "Игнац Земелвайс" заради плагиатството. Опозицията веднага поиска оставката на Шмит с довода, че всяка една лъжа от страна на президента прави невъзможно да заема високия държавен пост.

 

 В началото на тази година унгарският президент беше обвинен в плагиатство от български автор. Според обвиненията част от тезите му, озаглавени "Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри", съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 година е бил дипломат в Лозана. Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира. Още при избухването на скандала унгарският президент отхвърли обвиненията. Шмит е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на своите изследвания.

69-годишният Шмит е печелил два пъти златен олимпийски медал. Той е получил докторската си степен от Университета за физическо възпитание в Будапеща през 1992 година. Той стана президент на Унгария през 2010 година, когато управляващата дясна партия ФИДЕС получи мнозинство и го избра за петгодишен мандат.

 

Президентският пост е основно с церемониални функции в Унгария, въпреки че държавният глава може да връща закони за преразглеждане в парламента или да ги изпраща във Върховния съд на страната.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама