НОВИНИ


1,2 милиона нашенци нямат здравни осигуровки

25 6089 07.04.2012
1,2 милиона нашенци нямат здравни осигуровки
Десислава Атанасова

Новата министърка на здравеопазването Д. Атанасова работела активно за привличане на световноизвестни специалисти, които да идват у нас и да обучават наши лекарски екипи, а те в бъдеще да поемат пациентите.



Здравно неосигурените българи, чийто брой по последни данни е 1,2 милиона души, остават проблем в сектора здравеопазване, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова във Варна, предаде БТВ. Атанасова откри нова лаборатория в университетската болница "Св. Марина", а в болница "Св. Анна" - клиниката по вътрешни болести.

 

По повод средства, отделяни за лечение в чужбина, Атанасова коментира, че работи активно да започне привличане на световноизвестни специалисти, които да идват в страната и да обучават наши лекарски екипи, а те в бъдеще да поемат пациентите. Според Атанасова, след като наредбата стане факт, лекарите от "Спешна помощ" вече също ще имат право да избират специализациите си.

 

Наредбата за специализациите в медицината е готова и е представена за обсъждане, съобщи Атанасова. По думите й новият документ ще позволи младите лекари да остават в България, а не да бягат зад граница.

Министърът каза още, че до края на мандата й диагностично свързаните групи за болничното лечение не могат са станат факт. Необходимо е да бъде създадена дългосрочна визия за здравеопазването и в този процес да участват всички страни, които имат отношение към сектора, посочи Атанасова.

 

Консултативният съвет към МС все още не е започнал дейността си. По думите й съставът му трябва да бъде актуализиран и да започне да работи реално. А изработването на националната здравна карта трябва да започне отначало, след като изготвеният проект е атакуван пред Върховния административен съд.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама