ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 6 март

0 4450 05.03.2008
Пресата на 6 март

Вестниците пишат за траурите на безхаберието; урока по история на Скопие; за поскъпването 3 в 1; за Емел Етем - звездата в полумесеца; за типологията на шофьорите-убийци.


Траури на безхаберието, изброява Стандарт.

Девет пъти след 10 ноември държавата спуска траурни знамена. Осем от тях - заради наши национални трагедии, и веднъж - в знак на съпричастност с жертвите от Световния търговски център след атентата на 11 септември 2001 г. Печалната равносметка сочи, че повечето съдебни дела след подобни инциденти завършват, без да бъдат открити виновните. Или с нищожни присъди. В редки случаи - с някоя и друга изкупителна жертва. Вчера, на 5 март 2008 г., почетохме с мълчание деветте жертви на поредната катастрофа, породена от безхаберие. Как ще завърши делото за влака факла и след колко години? Всички се надяваме, че поне веднъж виновните ще бъдат посочени. И ще получат присъдата, която заслужават. Дано не си останем пак само с надеждата и съчувствието. Ако съдим по сухата статистика, равносметката е страшна - много трупове, осем траура и няколко условни присъди.

Слух или истина: дете и руснаци липсват от влака ковчег?, пита 24 часа.

Още поне 6 трупа ще излязат от влака ковчег, твърди 38-годишният шуменец Румен Маринов, който вчера сам потърси в. “24 часа”. "Със съпругата ми бяхме по лична работа в София. На касата исках да си вземем билети за спален вагон, за да пътуваме по-удобно. Жена ми обаче не даваше да купим по-скъпите билети, защото в Шумен щяхме да се приберем почти без пари. Послушах я и така се озовахме в първия пътнически вагон Купихме си билетите в 20,30 ч и имахме 30 мин до тръгването. На перона ми направи впечатление група млади мъже - 30-40-годишни, които явно чакаха нашия влак. Бяха четирима или петима с големи сакове. Изглежда, бяха почерпени, а единият даже множко. Не съм видял да имат бутилки, но не съм ги и оглеждал в детайли. Подразни ме, че говореха шумно, разбрах, че са руснаци. Стори ми се, че казват, че от Добрич и част от вагоните ще заминават за Русия.

Борис Велчев: Работи се и по версия за терористичен акт, цитира Дума.

По версията за терористичен акт при трагичния инцидент във влака София-Кардам се работи още от самото начало. Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Според него обаче тази версия със сигурност няма превес над другите. Има план за проверка на версията за тероризъм, в който е включен целият ресурс на държавата, но не мога да коментирам на този етап. Остава само да приключи следствието и тогава ще се разбере истината, допълни Велчев. Той припомни, че версиите са четири, а информация се подава всеки ден. Позицията на прокуратурата е, че трябва да свършим с разследването максимално бързо, като ще се опитаме да се вместим в двумесечния срок и да изправим на съд виновните лица, ако има такива, стига да не ни забави някоя експертиза, категоричен бе главният прокурор. Той уточни, че става дума за разследване, в което трябва да бъдат разпитани над 100 свидетели повече от веднъж и да се изготвят много експертизи. Междувременно бившият експерт по бомбен тероризъм в МВР Иван Бояджиев заяви пред Дарик радио, че е изключено пожарът да е избухнал без външна намеса. Според него за възникване на огъня могат да послужат материали като напалм или химикали, които горят бързо.

“Ванеса” пратен да плава с повреда, твърди Дневен Труд.

Техническа неизправност е причинила потъването на товарния кораб “Ванеса” в Азовско море. Това научи “Труд” от български експерти, участвали в разследването на трагедията от 3 януари, при която загинаха 11 моряци. Констатацията е записана и в предварителния доклад на украинските морски специалисти. “Причината за трагедията е, че фалш бордът е бил пропукан”, категорични са морските ни експерти, пожелали анонимност. Според тях вълна не може да е виновна за потъването. Така отговорността пада върху контролните органи, извършили техническия преглед на кораба - частната организация “Български корабен регистър” и Морска администрация към Министерство на транспорта.

Първанов дава урок по история на Скопие, оповестява Стандарт.

Наши светини вкараха в спор президентите на България и Македония Георги Първанов и Бранко Цървенковски. По покана на българския държавен глава двамата президенти се видяха на четири очи в Сандански, за да обсъдят общи енергийни проекти между България и Македония. Срещата им обаче приключи с остра размяна на реплики. Причината - правата на българите в Македония и поруганият паметник на Тодор Александров във Велес. Поставих въпроса на г-н Цървенковски, защото ме смутиха реакциите по казуса на управляващите и опозицията в Македония. В тях видях доста крайни оценки, не бих искал ние, българите, сега да отговорим със същото, защото мога да си представя докъде ще стигнем, ако процесът продължи, скастри Първанов колегата си. Повод за острите му думи бяха обясненията на македонския държавен глава. Малко преди това Цървенковски обясни, че натиск над етническите българи в Македония няма, правата им се пазят, а също и техните паметници. Намекна също, че паметникът на Тодор Александров е бил издигнат в нарушение на македонските закони.

Как подменихме европроект, разкрива Дневен Труд.

Част от оборудването на 40 пожарни за 8,4 млн. евро по програма ФАР е било подменено в последния момент, установи проверка на “Труд”. Проектът бе посочен като лош пример в писмото на шефа на генерална дирекция “Разширяване” в Еврокомисията Майкъл Лий. В него той се мотивира защо спира парите за България по програмата. Доставчикът на машините - полско-българският “Консорциум Авто Инженеринг ИА - Пиотр Вавржажек и Интелект”, е заявил в тръжното досие, че ще ги оборудва с немски водни пушки за 240 000 евро. В последния момент ги е сменил с унгарски.

Парното, токът и водата ще поскъпнат едновременно, шокира за 3 в1 Дневник.

Парното в цялата страна вероятно ще поскъпне средно с 15% от юли заради повишението на цените на природния газ. Оттогава ще бъдат вдигнати и цените на тока за бита и промишлеността, а с тях и на водата . Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов след заседание на парламентарната енергийна комисия. Разчетите на ДКЕВР са направени при увеличение на цените на природния газ с около 10% през април. Цените на топлинната енергия не бяха променени при последната корекция за газа с 9.87% от януари тази година. Пред депутатите от енергийната комисия Шушулов изтъкна, че има отлив от абонати, но централното отопление няма алтернатива, защото повечето сгради нямат комини. В същото време Столичната община като акционер в "София газ" е ограничила териториите за газификация в града, което също ограничавало избора на потребителите. Електроразпределителните дружества също искат по-високи цени за бита - ЧЕЗ с 9%, ЕVN с 12.5%, а Е.ON с 10.1%. И водата ще поскъпне от юли заради новите цени на тока за ВиК дружествата, които използват помпи, съобщи още Шушулов. Той заяви, че няма да коригира цената на водата в София на 1.20 лв. за кубик, докато "Софийска вода" не получи първия транш от заема от ЕБВР и не докаже, че е направила инвестиции в мрежата за 15 млн. лв.

Виден пловдивски адвокат съветва: Спечелете от мръсни улици, цитира 24 часа. 

Всеки може да съди общината, в която живее, заради мръсотията по улиците. Важното е да докаже, че здравето му е влошено, обяви шефът на асоциацията по евроинтеграция и права на човека Михаил Екимджиев. Ако са получили алергия или астматични усложнения от прахоляците, шансът на хората да спечелят и получат сериозни обезщетения е голям, обясни юристът.

Свободен избор на здравен фонд - най-рано от 2010 г., пише Дневник.

Частните здравни фондове ще конкурират изцяло Националната здравноосигурителна каса, но най-рано от 2010 г. и ако са набрали минимум по 300 хил. клиенти. Пълната демонополизация на касата е договорена в работната група на управляващата тройна коалиция, която подготвя промените в сектора. Уточнени са основните параметри, но остават още някои подробности. Най-несигурният елемент е окончателното съгласие на социалистите, съобщиха пред "Дневник" участници в разговорите. Реформата ще започне с увеличаване на размера на здравната вноска и частично отваряне на пазара за частните фондове. Засега управляващите са се обединили около идеята вноската да се увеличи от 6 на 8% от 1 юли. Другият вариант - 9%, бил по-неприемлив, тъй като ще натовари бюджета. Сега държавата отделя за децата 3%, а за пенсионерите - 0.5%, но след юли ще трябва да плаща пълната вноска и за двете групи. От началото на юли ще бъде открита и процедурата за лицензиране на фондовете, която е на два етапа и е необходимо условие компаниите да набират клиенти.

Топлото се покри, установява Стандарт.

Вальо Топлото пак потъна в нелегалност. От месеци финансови инспектори го издирват, за да му връчат 6 акта за глоби. Бившият изпълнителен директор на "Топлофикация София" е наказан за нарушения по закона за обществените поръчки за периода 2002-2007 г. Заради това Агенцията за държавна финансова инспекция е определила санкции между 100 и 2000 лева, съобщи зам.-министърът на финансите Атанас Кънчев. Валентин Димитров, който е подсъдим за валутни престъпления, упорито се скатава от държавните органи. Инспекторите са му изпратили 4 покани да се яви, за да си получи актовете. Предстои да изпратим нотариална покана, обясни Кънчев. Междувременно стана ясно, че сейфът в Пощенска банка, където бяха открити милионите на Топлото, е нает с подписа на майка му Цеца. Това показа съдебна експертиза, която е изследвала две ксерокопия на документи.

Полицията спря фалшив превод на 2 млн. лв., научаваме от Дума.

Полицията задържа шестима души при опит за незаконен износ на близо 2 млн. лева чрез банков превод. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Петима от задържаните са в следствения арест с първоначална мярка за задържане от 72 часа. Те са български граждани, но не са криминално проявени. Преводите на суми били форма за реализиране на парите от продажбите на контрабандните стоки с китайски произход. Опитът за банков трансфер е трябвало да бъде извършен с помощта на служител на банка, който обаче не е на ръководен пост. Преводът е трябвало да бъде извършен чрез фалшиви документи с невярно съдържание. Едно от задържаните лица обаче е дало показания пред съдия и е разкрило механизма, по който е действала престъпната група, каза още Кокинов. Въпросното лице е освободено с по-лека мярка. До момента няма данни групата да е свързана с китайски граждани, които преди две седмици бяха задържани при акция на Софийската градска прокуратура и ДАНС на летище София. Източници от прокуратурата разкриха, че задържаният банков служител е работил в турската банка "Демирбанк". Кокинов не пожела да коментира дали прокуратурата издирва още свързани лица с престъпната група.

БСП пуска жените във висшия си ешалон, известява Новинар.

Четиридесет на сто от членовете на Висшия съвет на БСП да са жени, се очаква да предложи ръководството на партията за обсъждане от делегатите на конгреса на БСП през юни. Въвеждането на квотата ще стане с промени в устава на партията. Това каза пред журналисти председателят на Парламентарната комисия по гражданско общество и медии Иво Атанасов. Друго предложение е по същия квотен принцип да се подреждат листите на партията при избори. Ще се гледа и на кое място в листите са жените. Коалиционната партньорка на Атанасов Весела Драганова го контрира, че в групата на НДСВ 50 на сто са жени, без това да е фиксирано в някакви партийни документи

Емел Етем - звездата в полумесеца, анонсира Новинар.

Звезда на името на министъра на бедствията и авариите Емел Етем блести от понеделник в съзвездието "Касиопея", съобщи председателят на младежката организация на ДПС-Варна Ридван Исмаилов. Почитателите на вицепремиера ще могат да я видят "в целия й блясък" само с бинокъл. Проверка на "Новинар" показа, че луксът е излязъл на варненската организация на Сокола между 260 и 910 лв. Ексцентричният подарък Етем ще получи тази вечер на бляскаво парти в столичния клуб "Дали" по повод 50-годишния си юбилей. Партито, което трябваше да се проведе вчера, беше отложено заради националния траур в памет на трагично загиналите при пожара на 28 февруари в бързия влак от София за Кардам. Звездният сертификат е издаден от Станция за наблюдение на звезди в Русия. Документът гарантира на министър "Бедствие", че звездата съвсем официално носи нейното име.

Шофьорът убиец- новак със старо БМВ, типологизира Монитор.

Млади шофьори със стари и мощни коли и бизнесдами с луксозни возила са едни от най-опасните шофьори на пътя. Новаците зад волана търсят повече конски сили и адреналин. Затова купуват 10-15 годишно БМВ, "Мерцедес" или "Фолксваген" с мощен двигател. Тези коли се шофират с висока скорост от водачи с недостатъчен опит, които не се съобразяват с останалите участници в движението, съобщи пред "Монитор" главен инспектор Красимир Костов от сектор "03" за отчет и анализ на пътнотранспортните произшествия и превантивна дейност към Главна дирекция "Противодействие на престъпността, охрана на обществения ред и превенция". Младежите знаят малко за опасностите на пътя, с малко стаж са, но имат в кръвта си силата, че са млади. Те са щастливи, че имат кола втора употреба, която е мощна и могат да се доказват пред околните, каза главен инспектор Костов. Успелите бизнесдами са другата категория опасни шофьори. Те са с няколко годишен стаж зад волана. В началото са шофирали под напрежение, влагали са повече старание и не са допускали нарушения. По-късно, като понатрупат километри, започват да копират агресивен стил на поведение. Такива жени често имат по-голямо самочувствие от това на мъжете, което ги тласка към екстремални действия на пътя, коментира главен инспектор Костов. Жената със скъпия джип е склонна да се перчи на магистралата и да засрамва мъжете с мощното си возило. Тя вече е придобила увереност и натиска газта до 150-160 километра в час.

Ново-старо на големия екран, обобщава Монитор.

Режисьорът Файт Хелмер избра България за премиерата на филма си "Абсурдистан". Това ще стане по време на дванадесетото издание на София Филм Фест, което почва днес. Нямаме честта да знаем какви внушения е лелеел да отправи към зрителите германският режисьор, но сме петимни да изтъкнем, че изборът на България за премиера на "Абсурдистан" е сред най-добрите му попадения. В този ред на мисли ще направим кратка анотация и на останалите филми:

"XXY" - нещо като XXL, но в рамките на "Това го знае всяко хлапе" "Отблъскващ град" - филм за последните нерешени проблеми на София - улични кучета, паркиране, пренаселване, задръстване, престъпност, запрашеност, мръсотия, сметосъбиране… "Ще се лее кръв" - филма за Бандата на Таки, специализирана в ушна инцизия /отрязване/. "Мъжът от Лондон" - биографична трилогия за Милен Велчев, Николай Василев и Гати ал Джебури. "Амбалаж" - поглед отвътре навън от жълт контейнер за разделно събиране на отпадъци и за неравната борба между специализирани фирми и цигани. "Катин" - нещо като "Моята голяма гръцка сватба", но по-муньовска. "През юли" и "Земя на приливите" - два документални филма за сложните взаимоотношения между гражданска защита и местната власт. "Нашият личен живот" - касов филм с номинация за малинка на Венета Райкова. "Невиждани" - фентъзи за министерски оставки. "Монгол" - македонски филм за българите извън техните непризнати територии, продължение на "Татар". "Не искам да спя сам" - филм за тройната коалиция. "Коридор" - хорър драма за заключени врати и спящ шафнер. Приятно гледане!

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама