НОВИНИ


Пенсионери поискаха участие във властта

30 9048 17.04.2012
Пенсионери поискаха участие във властта

Приемане на закон за възрастните хора, незабавно преизчисляване на пенсиите на база осигурителния доход, освобождаване от потребителска такса при здравно обслужване, допускане на възрастните хора във властта чрез участие в различни комисии в Народното събрание.. Това са основните искания на новосформирания Национален съвет на пенсионерите в България.


 

По изчисления на Националния съвет на пенсионерите, ако се призчислят пенсиите по осигурителния доход, възрастните хора ще получават до 50 на сто по-високи пенсии.

 

Председателят на "Съюза на пенсионерите 2004" Цветан Минков припомни пък, че България е рекордьор в ЕС по редица показатели, свързани с живота и с доходите на българските пенсионери. Той изтъкна, че у нас смъртността е най-висока в ЕС, като годишно над 100 000 пенсионери умират, като за последната година точният брой е 101 537 по статистически данни. Минков допълни, че минималната пенсия у нас е най-ниската в Европа, а извън България в рамките на ЕС минималната пенсия започва от 450 евро, а във Финландия е 800 евро.

 

Организации, които се обединиха в Национален съвет на пенсионерите в България, поискаха от управляващите още безплатни прегледи при психиатър и клубове за възрастните хора - без наеми и с право на безплатни чай, кафе и пакетирани стоки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама