ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 3989 06.03.2008
Петъчната преса

Вестниците пишат за умишлени 2 огнища на пожара във влака; за още една нова версия; за трите клетви за честност на министрите; за гоненето на невъзпитаните съседи от домовете им; за оставащите 5 седмици живот на Патрик Суейзи.


Инцидентът е умишлен, казват експерти, които открили 2 огнища на пожара във влака, цитира 24 часа. 

Пожарът в двата вагона на влака София – Кардам е предизвикан умишлено. Това установили експерти по антитероризъм, които в сряда са правили оглед. Специалистите са работили в депо на гара Червен бряг, където преди това били изтеглени опожарените вагони. Според о.р. полк. Иван Бояджиев, експерт по взривни вещества, вероятно става дума за служители на ДОТИ – 1, известни като бомбаджии. Специален уред, родно производсдтво, е открил следи от ядра на силно възпламеняване в кушет-вагона и в спалния вагон, съобщи антитерорист, пожелал анонимност. Именно там покривите на вагоните са огънати надолу. “За да се огъне така вагонът, трябва да е имало катализатор. Одеялата и дървените конструкции, които са лесно запалими, сами не могат да доведат влака в такова състояние”, обясни директорът на БДЖ Олег Петков.

Нова версия - Търсят китайски запалки в пепелта, съобщава Стандарт. 

Нова версия за адския пожар във влака София-Кардам изправи косите на следователите. Пътници от злополучната железница алармирали властите, че жена носела кашони с китайски запалки. Багаж с леснозапалими стоки от "Илиянци", превърнал се в бомба, бе версията, лансирана от депутати от транспортната комисия преди ден. В нощта на трагедията пътниците забелязали жена да се опитва да изнесе два кашона, пълни с газовото огниво. Тя пробвала да се прехвърли през прозореца заедно с касетките. Пожарът е обхванал влака за 9 минути. Това е времето, за което тренът изминава разстоянието от гара Кунино до мястото, на което е задействана спирачката преди Червен бряг. На гари Роман и Кунино преди пожара вагоните са били проверени от кондуктор и шафнер, твърдят от БДЖ. Ако е имало дим или пламък, те са щели да го забележат, категорични са от железниците. Краткото време, в което пламъците са обхванали вагоните, е едно от доказателствата за наличие на запалителна течност.

Три клетви за честност подписват министрите, четем в Монитор.

Премиерът Сергей Станишев засили контрола сред висшите служители от изпълнителната власт, като ги задължи да попълват три декларации за конфликт на интереси. Това стана месец след скандала с известния вече като "Батко" бивш директор на фонд "Републиканска инфраструктура" Веселин Георгиев. Той бе обвинен, че е възлагал държавни поръчки на фирми, управлявани от двамата му братя. Едната фирма получила поръчки за 120 млн. лева. Другата, ръководена от втория брат на Георгиев, пък продавала материали за строеж на пътища. Одобрените от Станишев образци на декларации за конфликт на интереси ще бъдат обсъдени следващата седмица от парламентарната комисия по корупция.

Стари казарми стават забавачки, разучил е Стандарт. 

Забавачки и училища ще сменят казармите. На мястото на старите поделения военното министерство ще вдигне школа, детски градини и паркове за нуждите на рейнджърите. Това стана ясно след заседанието на кабинета вчера. Голямо внимание трябва да отделим на използването на вътрешните ресурси на военното министерство за изграждането на един по-добър социален пакет, обясни министърът на отбраната Веселин Близнаков. Специалната стратегия ще бъде изготвена до седмица. В нея ще залегне по-доброто здравно обслужване на военните. Задължително ще подобрим условията за отдих, както и жилищната база, разказа още Близнаков. Нови общежития за бойците ще бъдат построени до края на годината. Това ще стане на територията на имотите, които са собственост на военното ведомство. В същите постройки ще бъдат вдигнати и детски градини.

Армията се топи с 8000 души, изчислява Новинар. 

8000 военни, от които около 10 генерала, ще напуснат редиците на армията, стана ясно след заседанието на правителството. Така армията ще наброява около 32 000 души, допълни още той. Освен това ще бъдат съкратени и 1400 граждански лица, а войсковите райони ще намалеят с около 60. Единствено съвместното оперативно командване ще увеличи своя състав. Средствата, спестени от съкращенията, ще отидат за увеличение на заплатите на военнослужещите.

Областният управител ще спре данъците в София, известява Дневник. 

Ще върна наредбата за местните данъци в София заради спорната ставка за автомобилите. Това заяви областният управител на София Тодор Модев в деня, в който Столичният общинският съвет прие текстовете въпреки съмненията за тяхната законност. Така общината не може да събира по-високите данъци, каза Модев. Председателят на Българската интернет партия Добри Божилов вече оспори наредбата пред областния управител. Столичният омбудсман също заяви, че тя е незаконна, защото е приета след законовия срок. Ако цялата наредба бъде отменена, в сила остават по-ниските миналогодишни данъци, а приходите на София ще са с 40 млн. лв. по-малко

“Кремиковци” готви екшън план за изход от кризата, научил е Дневен Труд. 

“Кремиковци” обсъжда екшън план за излизане от кризата, стана ясно след последното заседание на Управителния съвет на дружеството. Схемата предвижда клиенти на комбината да открият акредитивни плащания към НЕК, “Булгаргаз” и БДЖ срещу реализация на готова продукция. В момента “Кремиковци” е затрупан с метал, който не може да бъде реализиран, тъй като БДЖ отказва да вози товарите му. Тонове суровина за комбината чакат на пристанищата в Лом и Бургас. “Кремиковци” няма пари да плаща и на “Булгаргаз”, затова работи на минални обороти.

Банките затягат кранчето на кредитите за курортите, осведомява Дневник. 

След като част от банките спряха да кредитират строителни предприемачи и инвеститори във ваканционни имоти по морето, сега кранчето се затегна и за проектите в зимните курорти. Основната причина е резкият спад в сделките за апартаменти в курортите през последните седем-осем месеца, предизвикан от отлива на британските купувачи. От четири-пет месеца финансовите институции отказват да кредитират строители на имоти в зимните курорти. На морето дупката от отлива на британските купувачи до известна степен се запълва от клиенти от Русия, Украйна, скандинавските държави, но в планинските курорти сделките са намалели десетократно, твърдят експерти.

Внасяме от Русия 2000 специалисти, пише Дума.

Половината от необходимите четири хиляди души за строежа на АЕЦ "Белене" ще са руски специалисти, съобщи вчера Генадий Ростовски, председател на представителството на Търговско-промишлената палата на Русия за Балканите, който е на посещение във Велико Търново. Предстоящият внос на руска работна ръка бе обяснен с липсата на достатъчно български специалисти за изграждането на двата ядрени блока от по 1000 мегавата. За целта Генералното консулство на Русия в Русе и община Белене вече обсъждали възможностите за осигуряване на жилища за 2000 руски работници и специалисти, които ще бъдат наети за строежа на втората атомна централа. Около 1500 работни места пък ще бъдат открити при изграждането на нефтопровода "Бургас-Александруполис", а в момента се правят разчетите и за персонала за строежа на другия енергиен инфраструктурен проект - газопровода "Южен поток". В напреднала фаза е изграждането на фериботната връзка Варна-Кавказ, която ще осигурява товарообмен не само между Русия и България, но и от Азия за Западна Европа, съобщи още шефът на търговската палата. Русия вече била осигурила два кораба за превоз на железопътен състав, очаква се и България да осигури своите плавателни средства, каза още Ростовски.

Гонят невъзпитаните съседи от домовете им, възрадва примерните Монитор.

Съседите вече ще могат да гонят от кооперацията собственици на жилища, които имат лоши нрави. Това приеха депутатите, които вчера обсъдиха промени в Закона за етажната собственост. С поправките се дава възможност на живущите в сградата да изритат невъзпитаните съседи, ако решението е взето единодушно. Ако съкооператорите са регистрирали свое дружество, дори не се изискват 100% от гласовете им, а едва над 50%. Освен това в проектозакона не е категоризирана разликата между добри и лоши нрави. Така например съседите ще могат да изритат свой съкооператор за това, че оставя своите чехли пред входната си врата. "Понятието е много обтегаемо. На практика могат да те изгонят например за това, че гледаш в дома си 2 прасета и няколко кучета или пък да те изгонят за няколко забележки от полицаите за вдигане на шум", коментира пред "Монитор" независимият народен представител Елеонора Николова. Тя обаче е категорична, че ще се поработи доста върху предложените от кабинета текстове, преди да бъдат приети на второ четене. Георги Анастасов от Коалиция за България пък изрази опасение пред вестника, че след поправките в Гражданско, процесуални кодекс, с които бе отхвърлено изискването съдебните призовки да се връчват на ръка, всъщност се отваря възможността да бъде изхвърлен всеки антипатичен на съседите си собственик на жилище, защото "добронамерените съкооператори съвестно ще укрият поставената на вратата или в пощенската кутия повиквателна". Депутатът разясни, че ако съседите - магистрати решат да изритат някой от сградата, той запазва правото си на собственост върху жилището, но ще бъде принуден да го продаде или да го даде за ползване под наем.

Лекари дават на Патрик Суейзи само 5 седмици живот, стряска Новинар.

Американски репортери разкриха страшната тайна на звездата от „Мръсни танци”, „Призрак” и „Критична точка”: 55-годишният Патрик Суейзи е болен от рак на панкреаса с обширни метастази и според лекарите няма да доживее средата на април. Диагнозата била поставена през януари и актьорът започнал да се лекува, без да спира да работи, но химиотерапията, уви, не дала резултат. Макар да му предлагат още два курса, докторите вдигали ръце и казвали, че може да го спаси само чудо. Обявеният през 1991 г. от сп. „Пийпъл” за най-секси мъж на планетата изглеждал ужасно и бил отслабнал с повече от 10 кг. Личният лекар на звездата обаче обяви, че надежда има и слуховете, че на Суейзи остават 5 седмици живот, са неверни.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама