НОВИНИ


Пуснаха на свобода събирачите на дългове

5 6236 27.04.2012
Пуснаха на свобода събирачите на дългове

Късно снощи спецсъдът реши да освободи петимата, арестувани при акция на ГДБОП заради насилствено събиране на дългове. Според магистратите нямало достатъчно доказателства, че групата е извършвала насилствените изнудвания.


 

Спецсъдът не приема, че от събраните факти по делото е доказано, че  С. Стефанов, Я. Василев, К. Велинов, М. Добрев и А. Алхамуи са участвали в престъпна група за изнудване, като за неин лидер е посочен Стефан Стефанов.

Приложените доказателства по случая не съдържали и достатъчно данни обвиняемите да са участвали от декември м.г. до март т.г. в престъпна група, както и да е нямало признаци за стройна струкрура на престъпно сдружение, пиши Bnews.

Определението подлежи на обжалване и протест в 3 дневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд. Така наречените "събирачи на дългове" са всъщност фирма "S-Energy" или "Стефанови енерджи", а оплакалите се от тях граждани са били длъжници на автомобилната лизингова компания "Хипо Алпе-Адриа-Лизинг" ООД, потвърдиха източници от МВР.

Притисканите клиенти на автомобилната лизингова фирма казали пред антимафиотите, че при просрочване на задълженията им, колите на кредит били прибирани.

Служители на "S-Energy" вземали втория ключ от лизинговото дружество и откарвали возилата на паркинг.Разбира се това се правело без знанието на длъжниците, а те били уведомявани по телефона, че ще си получат обратно автомобила, когато платят вноските.

"S-Energy" имат 15 клиента, сочи официална информация в сайта на фирмата. Освен гореспоменатата автомобилна лизингова компания, в списъка влизат още банките Булбанк, ДСК, МКБ Юнионбанк, също така Уникредит, Мотопфое, застрахователно дружество "Виктория и др.

"Стефанови енерджи" не членуват в Асоциацията на колекторските агенции в България, но се ползвали с добро име, твърдят от бранша. Нарочената група за изнудване бе арестувана при спецакция на ГДБОП през нощта на 25 април в София, Кюстендил и Добрич. Тогава бяха арестувани осем човека, всичките служители на фирма "S-еnergy".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама