НОВИНИ


Бриго Аспарухов: НСО е с раздут състав и бюджет

16 7135 02.05.2012
Бриго Аспарухов: НСО е с раздут състав и бюджет
Ген.Бриго Аспарухов

Дебатът за реформите в специалните служби върви в грешна посока. НСО и НРС нямат нищо общо и не трябва да се бъркат. Големият въпрос е необходима ли е на България толкова огромна служба за охрана и кого в същност охраняваме. Това попита от студиото на Нова ТВ бившият шеф на разузнаването ген.Бриго Аспарухов.


 

Той е категоричен, че трябва да се намали и състава, и бюджета на НСО, която заедно с НРС трябва да бъдат подчинени на самостоятелни закони. Според генерала мястото на НРС е там, където се поставят задачите – тоест, в правителството.

 

Аспарухов смята, че за финансовите разходи в службата до сега отговорност трябва да носи този, който ги е разрешавал и който е ръководел разузнаването. Според него и досега НРС се е контролирала от специална дирекция в министерството на финансите.

 

Бриго Аспарухов разказа още, че е първия човек в службата, който е започнал шокови реформи в нея – първо, разузнаването било извадено от системата на МВР, с което нямало нищо общо и второ – в рамките на година бил подменен целият ръководен състав, формиран главно от кадри на бившата ДС.

 

Аспарухов, който е и делегат на предстоящия конгрес на БСП, коментира от екрана и лидерската битка в столетницата. Той е категоричен, че БСП търси нов път за развитие, ползотворно било, че в партията има дебат, а на края не Станишев или Първанов, а някой четвърти можел да се окаже победител. Според бившия шеф на разузнаването Георги Първанов не е избрал най-добрия начин за връщане в БСП, а неговият личен избор е европейският път, който той идентифицира със Сергей Станишев, лидер и на ПЕС в момента.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама