НОВИНИ


Плевнелиев: Време е да погледнем отвъд магистралите

47 5644 03.05.2012
Плевнелиев: Време е да погледнем отвъд магистралите
Росен Плевнелиев

За да постигнем просперитет и развитие, трябва да сме конкурентноспособни, а за да сме конкурентноспособни, трябва да сме производителни, смята държавният глава.



Икономиката ни може да се съживи чрез клъстери. Време е да погледнем отвъд магистралите, по протежение на магистралите трябва да се изградят фабрики и индустриални зони, които да са групирани в клъстери, обяви днес президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики на тема „Конкурентноспособност и инвестиционни приоритети”..

Клъстерът ще ни помогне да бъдем много по-конкурентноспособни,  да съберем фабрики, институции, университети, неправителствени организации, изследователски центрове на едно място, за да могат по-ефективно да работят заедно, смята Плевнелиев

За да постигнем просперитет и развитие, трябва да сме конкурентноспособни, а за да сме конкурентноспособни, трябва да сме производителни. Развиват се тези нации, които предлагат най-продуктивната и най-добрата бизнес среда, за това днес си поставяме следните конкретни цели: да се договорим за водещите клъстери и политиките в подкрепа на тяхното развитие, които да залегнат в „България 2020", да формулираме решения за активна държавна политика за привличане на инвестиции, да подложим на обсъждане и потвърдим приоритети през икономическата политика на България до 2020 г. и четвърто да изработим нова индустриална стратегия и политика с фокус върху седемте индустриални клъстера на България. Това е земеделието и производството на храни, човешко здраве, транспорт и логистика, машиностроене, информационни и комуникационни технологии и аутсорсинг, химическа промишленост, електроника и електротехника, каза Плевнелиев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама