НОВИНИ


Ще надуват окарини вместо вувузели на Евро 2012 по футбол

3 7046 08.05.2012
Ще надуват окарини вместо вувузели на Евро 2012 по футбол
Класическа окарина от Троянско

Спомняте ли си онзи истеричен шум по време на мачовете на Световното първенство по футбол в Южна Африка? Както знаем, предизвикваше го националният инструмент вувузел. На Евро 2012 от 8 юни в Полша и Украйна това лято ще властва звукът на познатата ни окарина. Тази малка глинена свирка с мек звук, която помним от детството, е добре позната в повечето славянски страни.


Тя е предложена на запалянковците от Асоциацията по спортен маркетинг на Украйна под названието „отговорът на вувузелите”. Окарината е с размер 10-12 см и звукът й не дразни играчите и зрителите, категорични са специалистите.

 

Домакините от Полша и Украйна публикуваха официално тази сутрин „черен списък” на забранените за феновете предмети. Той е доста дълъг и в него влизат чадъри, бутилки и всичко стъклено, метални предмети, алкохол, стимулатори, наркотици и психотропни вещества, взривове, огнестрелно и хладно оръжие. Следват професионалните фото и видеокамери, пиротехника и лазерни устройства „показалки”. На стадионите няма да се допускат също знамена и плакати по-големи от 2х1,5 м. Ако група фенове искат да носят по-голям надпис, ще трябва да предупредят представителите на УЕФА минимум един ден преди съответния мач.

Забраняват се още каски, сгъваеми столчета, кутии, чанти и раници над 25х25х25 см.

 

В официалната си позиция УЕФА обяснява, че всички тези строги мерки се предприемат заради спокойствието и сигурността на стадионите. Компромиси няма да се правят никакви. Феновете ще бъдат наблюдавани с безброй камери, електронна техника и хеликоптери. В полицията има и списъци на футболни хулигани, които ще бъдат следени особено строго.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама