СВЯТ


Терористичен акт на Ал Кайда осуетиха в САЩ

2 5182 08.05.2012
Терористичен акт на Ал Кайда осуетиха в САЩ

САЩ предотвратиха опит за терористично нападение на разклонението на „Ал Кайда” в Йемен срещу пътнически самолет, съобщи представител на американските контратерористични служби, пожелал анонимност.


 

„Иззето е взривно устройство, което бе планирано да бъде използвано от терорист-камикадзе в пътнически самолет”, посочи източникът, цитиран от АФП.

 
Заговорът, дело на йеменския клон на Ал Каида, е бил осуетен много преди да се превърне в реална заплаха за граждани на САЩ или за съюзници на страната. Самолети на авиокомпании никога не са били изложени на опасност от плана.

 

Амбициозният план на терористите е бил провален от ЦРУ. Бомбата била иззета, още преди натовареният с мисията атентатор самоубиец, който бил базиран в Йемен, да си набележи мишена и да си купи самолетен билет.

 

„Бомбата беше подобна по мащаб на използваната при предотвратения терористичен акт срещу американски самолет в коледния ден на 2009 г., но също така имаше „значителни разлики”, което подсказва, че „Ал Кайда” адаптира своята методология и тактика“, коментира източникът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама