ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

0 3880 09.03.2008
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за новия собственик на “Кремиковци” и ЦСКА; за новото име на СДС напролет; за това, че сме най-дебелите в Европа, за звездите и колите им в "Пей с мен".


Депутати точили пари от САПАРД, съобщава Монитор.

Депутати и техни роднини са се възползвали от програма САПАРД, по която Еврокомисията спря на България над 100 млн.евро. Те надписвали в декларациите размера на земеделските площи, които притежават, за да получат повече пари. Това каза вчера шефът на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Той обаче не пожела да назове конкретни имена, защото щели да бъдат обявени в четвъртък, и подчерта, че не трябва да се поставя знак за равенство между спирането на парите по програма САПАРД и тези на ФАР и ИСПА. "Системата САПАРД продължава да действа и не е променена. В писмото на Жан- Люк Демарти става дума за проблеми с разследвания, които не са на нивото на агенцията. Никъде не са посочени бележки, срокове и действия, които трябва да предприемем", обясни Тадаръков. Той допълни, че всички бенефициенти носят лична отговорност за автентичността на документите, които предоставят. По мярка 2 на програмата САПАРД - "Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти", били одобрени 341 проекта, като по 247 от тях са платени 239 млн. лева.  

ЕС ще "профилактира" и парите от новите фондове, известява Дневник.

Европейската комисия обмисля да изпрати писмо - предупреждение до България, че страната може да загуби средства не само от предприсъединителните, но и от структурните фондове, ако не покаже качествен контрол в агенциите, които разпределят парите. Това каза източник от дирекция "Регионална политика" на комисията пред "Дневник" ден след като Брюксел наложи вето и по земеделската предприсъединителна програма САПАРД. В рамките на месец Европейската комисия последователно нареди на България да спре плащания по програма ИСПА - заради скандалите в пътния фонд, по програма ФАР - заради липса на контрол и слабости в дейността на съответните звена, и по САПАРД - заради случаите на измами. Междувременно европейската служба за борба с измамите ОЛАФ стана спонсор на антикорупционна коалиция, създадена в петък в Пловдив от 35 неправителствени организации. Един от задачите й е да следи усвояването на европейските средства и да препраща сигналите за нарушения на ОЛАФ. За периода от 2007 до 2013 г. България има възможност да усвои 7 млрд. евро по оперативните програми от фондовете на ЕС, с които се финансират страните членки. "Комисията ще следи внимателно как функционира системата за плащанията в България и при първата установена слабост в контрола бъдещите плащания могат да бъдат замразени, а България ще трябва да връща неправилно похарчените пари", заяви източникът от дирекция "Регионална политика".

Рушвет за КАТ! Пари? Може!, възкликва 24 часа.

Българите масово си признават, че дават рушвет, ако ги спрат катаджии, но обратното е рядкост. Според ново проучване на Центъра за полицейски изследвания към Института по криминалистика и криминология 77,2% от шофьорите си плащат, за да избегнат санкция при нарушаване на правилата за движение. Точно толкова са униформените, които категорично твърдят, че не са вземали никога подкуп. Едва 21,7% от ръцете, вдигащи палки "Стоп", са честни, че биха взели пари, подарък или вече са го правили. 512 катаджии и 600 шофьори от цялата страна са подредили и класация на местата, където най-често се предлагат и вземат рушвети. Това са пътищата край Перник, Велико Търново, Хасково, Благоевград и Стара Загора.

Жеваго купил “Кремиковци” и ЦСКА, разучил е Новинар.

Украинският бизнесмен Константин Жеваго е почти сигурният нов собственик на “Кремиковци”. Това заяви вчера в Сандански украинският посланик у нас Виктор Калник. Преди месец синдикатите към комбината съобщиха, че милиардерът е дал заем на шефа на “Кремиковци” Прамод Митал, за да се разплати с Васил Божков за покупката на ЦСКА. Срещу това индиецът заложил хвостохранилището на завода. Според специалисти, който притежава хвостохранилището, той ще се разпорежда и в предприятието. Междувременно шефът на ЦСКА Сашо Томов призна, че желанието на украинския магнат е да закупи и акциите на клуба. По непотвърдена информация сделката между Жеваго и Митал ще се осъществи през май, когато е краят на футболния шампионат.

КНСБ иска бърза продажба на "Булгартабак", четем в Дума.

Да се изработи нова стратегия за приватизацията на "Булгартабак - холдинг" АД, като това да стане по-бързо. За това настояха вчера от КНСБ. Те искат още да се запази производството на българските цигари в дъщерните дружества на фабриката. Подкрепяме предложенията на трудовите колективи на "Слънце-Стара Загора-Табак" АД и на "Цигарена фабрика - Пловдив" АД за бърза продажба до три месеца, заявиха синдикатите. Те подкрепят и продажбата на дружествата с лиценз за производство на тютюневи изделия и промишлена преработка на тютюн, както и изплащане на обезщетения на освободените работници и служители в размер, по-голям от досега договорения в браншовия колективен трудов договор. От КНСБ очакват също министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров да подпише споразумение с надзорните и управляващи органи на холдинга и със синдикалните организации в двете дружества.

Пътният фонд с най-много пари от излишъка, а фирмите на Васил Божков - с лъвския пай, научил е Дневник.

С 240 млн. лв. фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е най-големият бенефициент от бюджетния излишък, формиран от преизпълнението на приходите от данъците на българските граждани и бизнеса. Това разкрива в последния си брой в. "Капитал", който проследява къде са отишли разпределените от правителството за 10 работни дни в края на миналата година 1.4 млрд. лв. от излишъка за 2007 г. Холдинг "Пътища" и другите свързани с Васил Божков фирми пък са получили лъвския пай от сумата за фонда - общо 47.7 млн. лв. Фирмата "Биндер", управлявана от брата на подалия оставка шеф Веселин Георгиев - Емил, е получила 8.9 млн. лв. Сред бенефициентите е и португалската Lena Construcoes, която участва в консорциума - концесионер на магистрала "Тракия".

За седмица шестима спипани с подкупи, пише Новинар.

Шестима души са хванати с подкупи за една седмица. Това стана ясно вчера, когато Николай Спасов, директор на Дирекция “Инспекторат” към МВР, и военноапелативният прокурор бригаден генерал Крум Манов представиха последните случаи на корупционна практика. Димитър Димитров, който работи на ГКПП “Кардам”, е бил задържан на 6 март с 10 евро, след като чужденец подал сигнал за корупция на анонимната телефонна линия на МВР. Задържан е и главен полицай Александър Рангелов, служител на 3-то РПУ . Полицаят е задържан при получаването на 1000 лева, от поискани 2000, за да прекрати преписка. Третият случай е свързан с материал, излъчен в предаването “Господари на ефира”, в който двама служители на КАТ получават подкупи от шофьори. Установено е кои са полицаите и те ще бъдат уволнени. Преди около 10 дни е задържан дознател от 8-о РПУ с 500 лева подкуп. Последният случай е на доктор Бъчваров от Военномедицинска академия задържан с подкуп от 50 лв за извършена от него операция.

Токът ще поевтинее наполовина, ако построят "Белене", смята Дума.

С изграждането на "Бургас-Александруполис" и "Южен поток" България най-после ще постигне реални резултати от стратегическото си местоположение. Единствената страна, през която преминава повече газ от този в България, е Словакия. Това каза пред новозагорски симпатизанти на БСП депутатът и член на ИБ на Висшия съвет на партията Румен Овчаров. Той бе в Нова Загора по покана на Общинския съвет на БСП. Според бившия министър на икономиката и енергетиката, ако въпреки многобройните опоненти, АЕЦ "Белене" бъде построена, това ще намали цената на електроенергията наполовина.

Четири партии са сигурни в следващия парламент, прогнозира, Дневен Труд.

Четири партии със сигурност прескачат 4-процентната бариера за влизане в парламента, сочат данните от март на агенция “Барометър инфо”. Ако изборите са днес, при избирателна активност 54,60% в Народното събрание ще влязат депутатите на ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака”. За сравнение в сегашния парламент през 2005 г. влязоха 7 формации. Изследването на “Барометър инфо” е проведено от 1 до 6 март сред 1468 гласоподаватели. Избирателната активност е изчислена на база на отговорилите, че със сигурност ще гласуват (39,10%) и тези, които казват “по-скоро да” (15,50%). С най-много депутати ще е ГЕРБ - ако 54,60% отидат до урните, тя събира 39,28%. Иначе формацията на Бойко Борисов този месец събира подкрепата на 21,45% от имащите право на глас. Според “Барометър инфо” това е с 3% по-малко в сравнение с декември.

СДС с ново име напролет, прогнозира Стандарт.

Десните замислят да се подложат на пълна промяна. Партиите свикват форумите си напролет. На 12 април ССД ще има конференция, на която ще си избере лидер. Форумът трябва да даде и зелена светлина за обединението на формацията със СДС. Сините също си сменят чипа. Партията ще се обедини с няколко формации, научи "Стандарт". До десет дни шефовете на "Раковски" 134 ще подпишат и споразумение за обща структура със ССД, радикалите на Евгений Бакърджиев, Български демократичен форум, Радикал-демократическата партия, Свободната РДП и репресираните. В момента се умува дали да се промени името на СДС, но е въпрос изцяло на маркетинг, обясни пред "Стандарт" домакинът на "Раковски" 134 Пламен Юруков. По думите му на някои места името СДС предизвиквало много хубави неща, а на други - лоши. Един от работните варианти е обединението да се нарича Съюз на демократичните партии. Сините ще направят и кардинални промени в устава на партията на конференцията през май.  

Метрото може да отеснее, алармира Дневен Труд.

Станциите на софийското метро се строят къси и няма да могат да поемат бъдещия пътникопоток, алармираха експерти пред “Труд”. Зам.-кметът на София Велизар Стоилов обаче категорично опроверга тези информации. По негово мнение няма да се наложи след някоя и друга година да разкопаваме отново изградените станции, за да ги удължаваме, както това стана в Мадрид. При нарастване на пътниците ще се увеличава честотата на движение на мотрисите по линиите. 

Покрай Созопол анти - Слънчев бряг, твърди 24 часа.

Райският залив, пясъчната ивица край къмпинг "Веселие" и плажът между "Златна рибка" и "Градина" са последните романтични места край Созопол. Сега е дошъл и техният ред за застрояване. Райският залив от 2-3 сезона вече се числи към "Изгубения рай". "Веселие" ще го последва това лято. После иде ред на все още неопитомената зона на север от Аполония, почти до Черноморец. "Това за нас е златната кокошка", признава кметът на Созопол Панайот Рейзи. 41-годишният градоначалник спечели местните избори от коалиция ФАР с партията ССД в ядрото. Преди това бе един мандат председател на Обшинския съвет. Той е наясно накъде върви Созопол. Застрояването на брега на север от града е предвидено в новия Общ устройствен план (ОУП) на общината. Той е възложен на авторски екип "Александрови". Кметът уточнява, че е съвпадение името на проектантите и фамилията на главния архитект - столичанина Румен Александров. Новият план се изготвя още при предишния кмет, но тъй като не бе приет до края на 2007 г., сега се адаптира и към влезлия в сила Закон за устройство на Черноморското крайбрежие. Законът обаче "не хваща" десетките строежи на първа линия на юг от Созопол, където е известната местност Боджака.

Стара Загора бие София по заплати, изчислява Стандарт.

Заралии бият софиянци по заплати. Средното възнаграждение в Стара Загора е 894 лева, докато в столицата е със 108 лв. по-малко, според офертите на портала jobtiger.bg за последните 6 месеца. Причина за щедростта на работодателите в Града на липите обаче не е по-високият стандарт, нито по-добрите условия за бизнес. Редовните обгазявания от комплекса "Марица-изток" прогониха специалистите. Единственият начин да ги задържим е да им дадем повече пари, признават местни предприемачи. По същата причина средните възнаграждения за София-област са със 100 лв. отгоре спрямо офертите за столицата. Трудно се намират хора, които да работят в Перник, Златица, Пирдоп, посочват работодатели.

Сред най-дебелите сме в Европа, мери ни Стандарт.

Българите са сред най-дебелите европейци. Нацията ни е класирана на пето място по затлъстяване след гърците, румънците, сърбите и чехите. Европроучването сочи Балканите като зона с най-много дебелаци. Според статистиката обаче всеки четвърти жител на Стария континент страда от затлъстяване. 65% от европейците са с наднормено тегло. Над здравословната норма са и 35 на сто от децата. За да намалят мерките на Европейската общност, технолози по храните пишат спешно специални рецепти за бонбони, шоколади и полуфабрикати. Препоръките им ще се базират на европроучването по DIOGenes, който стартира през 2005 г. и ще приключи догодина. В него са включени шишковци от 14 страни, сред тях са 116 български семейства. Най-пълният българин вече успя да смъкне 54 кг за 10 месеца с диети и природни продукти и сега тежи 226 кг.

Звездите в “Пей с мен” с коли за 3 млн., издава Монитор.

“Три милиона лева на паркинга и половин милион лева на живо” ще покаже първият епизод на шоуто “Пей с мен” по думите на Слави Трифонов. Довечера е дългоочакваният старт на предаването. Най-сетне ще станат ясни кои са 12-те звезди в него. Свръхлуксозни автомобили на обща стойност над три милиона лева ще докарат всяка една от тях на мястото за кастинг. От продуцентския екип на “Седем-осми” издават, че сред колите има Ролс Ройс, Ламборгини и Бентли. Довечера зрителите ще видят и как изглеждат половин милион лева на живо (наградата за победителя в шоуто). Демонстрацията ще бъде направена от водещите Светослав Витков и Камен Воденичаров, които за целта в рамките на няколко минути ще слязат под земята. Засега от екипа на шоуто разкриха, че седем от звездите са дами, а петима ­ мъже. Не всички са родени в България. Най-младата звезда е на 28 години. В медийното пространство вече се спрягат някои имена ­ Миро от “КариZма”, Софи Маринова, Любо (бившият вокалист на “Те”), Глория, Камелия Тодорова, Десислава, Маргарита Хранова. Дали обаче именно тези звезди ще гледаме в дуетни изпълнения с непознати таланти ­ ще разберем довечера.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама