Гръцки череши превземат пазарите ни. Продават ги от 4 до 7 лв за килограм. Най-скъпи са в София, а на пазара в кв. Ситняково се чупят рекорди от цени до 15 лв. Два пъти по-ниски са цените в страната. Софиянци са паралии, тук има много баровци затова и цените с такива, коментира продавач на пазара в кв. "Младост".
От 3 до 5 лв. според качеството вървят българските череши. Те обаче са сравнително малко и са с доста лошо качество. Търговци предвиждат по 24 май цените да паднат с левче, ако се увеличи количеството.
Цените ще са с 50-70% по-високи в сравнение с миналата година, когато килото вървеше между 2 -3 лв.
Тази година първокласните череши щели да паднат най-много до 3 лв. за кг, а средният клас - до 2 лв. Миналия юни цените паднаха до 1-1,80 лв. за кг, а на места и до 80 ст. В момента на пазара има само гръцки череши, които са с доста добро качество.
В Кюстендилско кампанията все още не е започнала. Дъждовете от последните дни очевидно ще забавят и ще оскъпят реколтата. Производителите ще искат поне по 1,20 до 1,60 лв. за кг. Себестойността им е около 80 ст за килограм.
По 80 ст. ще се изкупуват само най-калпавите, дребни и несладки череши. Тази година обаче тяхното количество ще е доста голямо заради лошите метеорологични условия.
Тази година реколтата няма да премине 20-25 хил тона при близо 40 хил тона миналата година.
Нашите производители вдигат цените и се оплакват от лошото време. В съседните страни като Македония, Сърбия, Хърватска и др. дори заваля сняг и се разразиха бури, но цените на черешите са по-ниски от тези в България, коментират специалисти.
Ще има скок в цената на черешите тази година, съобщи в предаването „Агросвят” по Дарик Мариана Милтенова, член на Националния съюз на градинарите. Причината е, че голяма част от реколтата при череши, праскови и кайсии е унищожена заради измръзвания на дръвчетата.
Според Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите на места в Пловдивско и Пазарджишко черешовата реколта била унищожена изцяло. Това също вдигало цените. Държавата има право да помага само на стопани, които на 100% са загубили реколтата.
Истината е, че в България имаме недостиг на родни плодове, което вдига изкуствено цените. Разчита се на внос, а там формирането на цената не е съвсем прозрачна.