НОВИНИ


Бил Гейтс съветва Плевнелиев за БАН

19 8289 16.05.2012
Бил Гейтс съветва Плевнелиев за БАН
Росен Плевнелиев

Основателят на „Майкрософт" Бил Гейтс посъветва България да се насочи към информационните технологии и образованието. Това стана на срещата на българския президент Росен Плевнелиев с милиардера.



Държавният ни глава е на посещение в САЩ до 21 май. В Сиатъл, в сградата на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която отпуска всяка година по 3 млрд. долара за благотворителност, се състояха разговорите съобщи БНР.

По думите на Плевнелиев освен туризма, земеделието и инфраструктурата, Националната програма за развитие на България 2020, по която страната ни работи, трябва да бъде насочена и към високите технологии, иновациите и индустриите с добавена стойност. Държавният глава обсъди с Бил Гейтс как България да спечели по-добри позиции в областта на иновациите.

На срещата двамата са обсъдили и Националната програма "Глобални библиотеки - България". Преди 3 години Министерството на културата подписа споразумение по програмата. Тя получи 15 млн. долара субсидия от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Целта е 1200 български библиотеки да получат достъп до Интернет и то в малките населени места.

Този проект приключва до 2013 г., но това, което ние дискутирахме и сме сигурни, че ще успеем, е да има следваща фаза на проекта, обясни Плевнелиев. Освен за образователни проекти, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпуска средства и за разработката на ваксини. Българският президент е дискутирал с Гейтс и възможността Българската академия на науките да се включи в подобни разработки. Те ще дойдат в България, техни представители разбира се, и ще ги запознаем на място с опита, който ние имаме, каза президентът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама