НОВИНИ


Депутатите се сръфаха за преименуването на стари турски топоними

40 6138 01.06.2012
Депутатите се сръфаха за преименуването на стари турски топоними
В. Сидеров

Времето пазело езика, смята Л. Местан, изразявайки съпротивата на ДПС срещу преименуването. В. Сидеров видя в това реч на нетърпимост към корена на нашата нация и държава.



ПГ на ДПС изрази категоричното си несъгласие с идеята за преименуване на градски места, защото това имало като ефект дискредитиране на етническата толерантност, съобщи в пленарна зала  Лютви Местан от ДПС.

Изказването той прави по повод предложението на ВМРО-Варнада се преименуват топоними със стари турски имена, които на младите днес не говорят нищо. Местан попита защо трябва да се смени името на Джумаята или на плажа Кабакум и защо не се сменят други имена, а само турски. Времето пазело езика, смята Местан и поиска да знае защо не се сменяли имена като Сидер, Арабаджиев и пр. (В конкретния случай обаче става дума за лични имена, а не за топоними - б.р.)

 

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров репликира веднага и каза, че да се рее реч към омразата е недопустимо от парламентарната трибуна. За пореден път от тази трибуна се произнасят речи на нетърпимост към корена на нашата нация и държава, допуска се да се водят дебати, в услуга на чужди държави, смята той.

 

От „Атака” категорично не възприемаме тази реч на омразата от страна на ДПС и настояваме да бъдат прекъсвани такива излияния, поиска Сидеров. За министъра на културата Вежди Рашидов той каза: „Нека да се научи на български и тогава да бъде министър на културата”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама