Услугата "ол инклузив" да се предоставя само в хотели с 4 и 5 звезди и в тризведните, които имат капацитет за изхранване 60% в зависимост от легловата база. Това са предложили на министерството на икономиката от Българската агенция за безопасност на храните.
Установени аномалии са причина за това на министерството на икономиката да бъдат предложени промени, свързани с предлагането на услугата "ол инклузив", обясни пред журналисти директорът на агенцията Йордан Войнов.
Той посочи примери за хотели с капацитет за настаняване на 1000 души, а възможност да се изхранват 30, което е недопустимо.
"Хотелите с три и по-малко звезди трябва да имат капацитет за изхранване на почиващите според легловата база. Ако легловата база например е 100 места, капацитетът на ресторанта трябва да бъде за 60 души", казва Йордан Войнов.
От края на месец май инспектори към областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич извършват засилени проверки в морските курорти. Те проверяват обекти от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, заведения в хотелски комплекси, както и обекти, предлагащи услугата "ол инклузив".
През лятото на миналата година над 300 хотела бяха глобени заради некачествен "ол инклузив" при храната. Бяха открити продукти с неустановен произход, изтекъл срок на годност и несъхранявани при добър температурен режим.
Този тип е услуга масово се предлага в морските курорти. Няма обаче точни данни колко хотела в страната работят на този принцип.