Дойде му времето и на гювеча. Това известно още от времената на Българи от старо време, че и отпреди тях ястие.
Какво му е важното тук - зеленчукът да е свеж, месото да е прясно. И, разбира се, да готвите с удоволствие, иначе просто не си струва да хабите продуктите.
Начин на приготвяне
Нарежете картофите на едри парчета, а праза, чушката, моркова и пресния чесън - на ситно. Почистете от дръжките и връхчетата зеления фасул и срежете на две.
В голям тиган загрейте 3 с.л. зехтин и запържете нарязаното на парчета месо около 10 минути - докато остане на мазнина.
В края на пърженето посолете и подправете с черен пипер и прехвърлете в тава за печене. Долейте още малко зехтин в тигана и запържете картофите, докато омекнат леко. Сложете ги при месото.
В същата мазнина запържете нарязаните на филийки гъби, а след това и патладжана. Разбъркайте добре всички продукти, налейте малко вода или бульон и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 40 минути.
Преди да извадите, проверете готовността на картофите. В тиган загрейте 3 с.л. зехтин и запържете нарязаните на ситно праз, чушка и чесън. Добавете зеленият фасул и запържете за 10 минути.
Сложете нарязаните на кубчета домати, посолете и подправете с черен пипер. Налейте вода или бульон и гответе под капак около 30 минути - до готовност на фасула.
Подправете с пресен джоджен.