НОВИНИ


Мистериите на созополския вампир разкри Б. Димитров

23 5733 14.06.2012
Мистериите на созополския вампир разкри Б. Димитров
Божидар Димитров

Недолюбван управител на Созопол, бивш пират, наречен Кривич, би могъл да е изровеният от археолози вампир. Християнските вярвания си дават среща с езическите култове у нас.



Созополският вампир е лежал в земята със забито сурово желязо в гърдите, за да бъде обезвреден един кандидат-вампир; той не е опасен, като утилизиран снаряд е, каза Б. Димитров по БТВ. Съвсем сериозно той добави, че новите открития са принос към българската демонология.

Душите на лошите хора остават на земята, нямат покой и нощем излизат да пият кръв на хора и животни, обясни мита Димитров и посочи как се е обезвреждал вампира. Търсейки лош човек в историята на Созопол, съм намерил един пират Кривич, който е бил български управител на града, но няма гаранции, че става дума точно за него, обясни Димитров. Този управител направил жестока грешка и допуснал созополчани да загубят битка и да бъдат жестоко ограбени.

Много е трудно да влезеш в главата на средновековния човек, християнските вярвания си дават среща с езическите култове, каза той. И даде пример с друо езическо жертвоприношение - курбаните, срещу които имало голяма съпротива през Средновековието, която се оказала безуспешна.

Изровеният вампир вече е в НИМ в София. От събота той ще е изложен в Средновековната зала.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама