НОВИНИ


Уволнили Богомил Бонев, за да получи Ал. Петров застрахователен лиценз

71 9290 19.06.2012
Уволнили Богомил Бонев, за да получи Ал. Петров застрахователен лиценз
прокурор Светлозар Костов

Още един бивш министър - Муравей Радев (финансов министър в кабинета „Костов"), ще влезе в съдебна зала, за да даде показания по мегаделото „Октопод".



Това заяви прокурор Светлозар Костов като припомни, че пред съдия Румяна Ченалова, ще се изправи и ексшефът на МВР Богомил Бонев.

По време на днешното заседание свидетелката Даниела Конова хвърли бомба, заявявайки, че Богомил Бонев е бил свален от министерския пост, тъй като е пречел на застрахователно дружество „Левски Спартак" (по-късно преименувано на "Лев инс") да получи лиценз. Припомняме, ген. Бонев бе уволнен от тогавашния премиер Иван Костов и заменен с Емануил Йорданов.

„Ако Бонев не беше сменен, „Левски Спартак" никога нямаше да получи лиценз. Факт е, че само 10 дни след неговата оставка, компанията получи лиценз", заяви Конова, която е била шеф на дирекция „Застрахователен надзор" към Националния съвет по застраховане.

В този съвет, с председател Муравей Радев, влизали още тогавашният правосъден министър (от 1999 г.), вътрешният министър Богомил Бонев, социалният министър Иван Нейков, един преподавател от Стопанската академия в Свищов и един представител на Асоциацията на българските застрахователи.

Конова е напуснала дирекцията през януари 2000 г., след като „Левски Спратак" е получил лиценз. Според нея това било неморално.
Тя обясни, че първоначално лиценз на „Левски Спартак" е отказан, тъй като е имало нарушения на законовите изисквания при прелицензиране на дружеството и са използвани не само собствени средства, но и капиталови.
Конова поясни, че при смяната на собствеността на застрахователното дружество като собственик са влезли и израелски инвеститори.

По думите на свидетелката, до нея е достигнала информация, че зад тези израелски фирми стоят израелските тайни служби Мосад.

Информацията за връзката на израелските инвеститори с Мосад, прокурор Костов обаче не можа да потвърди колко е достоверна. „Има такава информация, но не знам дали това е така".

Прокурорът допълни, че имало информация от МВР, че са налице данни за престъпления на израелските инвеститори и че кандидатите за лиценз не извършват по занятие застрахователна дейност, а са заети в областта на мебелната промишленост.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама